Tuesday, December 15, 2009

MISI GAGAL


2 hari lepas aku call brader chef..da lebey kurang setahun aku lost contact dengan dia..sume salah aku..aku terlalu bangang n bebal sebab nak kejar benda yang sepatutnya aku langsung xpayah susah payah penat-penat kejar..aku jadi orang yang xkenang budi..sian brader chef..

kesedaran nak mintak maaf kat brader chef da ade lame..sejak 3 4 bulan yang lepas lagi..tapi aku rasa kena tunggu masa yang sesuai..aku xmo say sorry tru phone or sms..sebab senior aku cakap face to face ( seterusnya mouth to mouth..) better dari sms..so..aku pun tunggu..sampela 2 ari lepas..

aku call cakap nak jumpa..dia pun ok je..dia janji nak datang lepak kat kedai tempat aku kerja..semalam aku tunggu dia datang..dari tengahari sampe petang..xde aku nampak pun keta wira die..adeyh..

juni..satgi brader chef nak p..bini brader chef dengaq brader chef ckp ngn juni semlm..ps2 dia pkiaq bkn2..stg tlg jls st kt dia na..

msg yg aku dapat dari brader chef membuatkan mata aku terbeliak sket..BINI?? dia da ada bini?? hahaha..aku pun cakap ok..xkan nak takut ngan bini die?? lagipun aku xsalah..hehehe..

beberapa ketika kemudian..sebuah keta perdana putih hitam berenjin turbo datang park kt depan kedai..brader chef kuar dengan sorang pompuan.. tercapai gak impian brader chef nak pakai perdana..

aku pun dengan senyuman (aku pun xto senyum aku tu eklas ke x) tegur bini brader chef..1st aku tnya nama..so that nanti senang nak berkomunikasi..ceh..

aku :
so..apa yg perlu diexplainkan?
bini : geleng kepala sambil matanya langsung xtengok aku..cilakak btol..
brader chef :
tanyala pa nak tanya..satgi xpuas ati plk
bini : geleng lagi..muka masam macam taik kucing diperah asam limau..

da dia diam..aku amik kesempatan borak-borak ngan brader chef..muka bini dia langsung xberubah..masam dan terus masam..cait..

pastu..brader chef pegi isap rokok..maybe dia nak bagi privacy kat kaum pompuan nak borak kot..

bini brader chef trus diam membisu dan memasam..bila aku cakap..dia jawab ngan angguk n geleng ja..muka dia trus memtepikan aku..aku da suam-suam strt nak panas..bangang btol pompuan ni..maleh aku nak panjang-panjang cite..aku pun cakap kat bini brader chef seringkas mungkin..yang aku xde pape pun ngn brader chef..aku kenal dengan brader chef b4 die jadi laki orang lagi..pastu aku tanya bini brader chef ada apa-apa lagi nak tnya..dan keadaan bini brader chef still lagi macam tadi..die ni pekak ke bisu..ke bodoh xpaham bahasa melayu yang aku cakap..cilakak btol..

aku da panas..dia ingat aku terliur sangat ke dengan laki die tu..(walopun meleleh gak la tengok perdana berenjin turbo hitam putih tu..dulu lepak ngan aku pake wira je lagi..) dalam ati aku nak soh pompuan ni berambus je..so aku pegi panggil brader chef..aku pun borak-borak dengan brader chef..sengaja aku kuarkan cerita-cerita lama time kitorang lepak dulu..bertambah mencuka getah la muka bini brader chef..hahaha..pada muka..

4 da last time..brader chef tanya lagi bini dia kalau2 ade lagi yang xpuas hati..tapi keadaan bini brader chef still lagi sama dari awal tadi..memang sah dia pekak dan bisu dan bodoh..bengkek btol aku dengan bini chef tu..

"da datang cakap depan-depan pun xkan muka nak masam lagi kot," aku terlepas cakap dengan nada yang agak tinggi..

bini brader chef trus pandang aku..4 da 1st time sejak beberapa puluh minit tadi..akhirnya..hahaha..xpekak rupanya..niat aku nak teruskan lagi..tapi disebabkan tiba-tiba otak aku bley berfikir dengan waras..aku batalkan niat aku tu..brader chef datang bawak bini die jumpa aku untuk jernihkan rumahtangga dia..xkan aku nak keruhkan jadi teh ais kot..

"xpala brader chef..tu jala kot..cakap pun xmo kira puas ati la tu kot," aku membuat kesimpulan dengan sikit dimasukkan unsur-unsur perlian..

lepas tu diorang pun blah balik..bini brader chef langsung xpandang aku..apatah lagi nak bersalaman..xde adab btol..harap umur je lagi banyak dari aku..otak sempit..dia ingat laki dia tu ensem sangat ke..(memang ensem pun) ceh..muka da macam sial..lawa..tapi perangai macam gampang..lancau btol..patut pun Lokman Hakim benci dengan pompuan Kelantan.......



SPENDERKU YANG BERBINTANG BINTANG


lebih kurang pukul 12 semalam..aku balik rumah..saat aku melangkah masuk..adik aku, kidah membuka mulut..

"kak, bra ngan suaq dalam ag kena curi"

"sapa curi?" dengan bahlolnya aku tnya soalan bangang tu..

dipendekkan cerita..

malam tu kidah tengah jemur baju kat luar rumah..sambil dia jemur baju sambil matanya meliar usya jalan raya..penakutnya memang di tahap yang agak menggerunkan sikit..sedang dia mengusya-usya..tiba-tiba ada sehelai motosikal bergerak dengan perlahan sekali di depan rumah di jalan raya..tiba-tiba pemandu motosikal tu berhenti di tepi jalan..kidah terus berlari masuk ke dalam rumah..

lebih kurang setengah jam kemudian..dia kuar lagi untuk menjemur baju..second trip..(dia memang luar biasa rajinnya apabila tiba bab membasuh baju..) kidah sangat terkejut bila tengok spender-spender dan bra-bra yang dijemur tadi dah lesap ditelan kegelapan malam..dengan tempat penyidai sekali diangkutnya..apa lagi..dengan lajunya dia berlari masuk ke dalam rumah dan menginformkan berita tersebut kat ayahandanya..

lepas tu..dua kali jejaka bermotosikal tersebut lalu lalang di depan rumah aku..perlahan-lahan menunggang motosikal..berhenti sekejap sambil usya line..kemudian bergerak kembali perlahan-lahan..cikgu azhar da kuarkan parang yang digunakan untuk tetak tulang lembu raya haji aritu untuk membantai si pencuri barangan dalaman anak-anaknya..

tapi sayangnya usaha aku dan bapakku kuar hingga ke jalan raya ternyata sia-sia..pencuri bermotosikal gagal dikesan..ceh..terasa btol diperbodohkan..

dan malam tu..kidah dan emak tido di ruang tamu..aku plak tido di ruang tv..dan bapak aku?? dengan lenanya dia tido dalam bilik..bersama dengkuran-dengkuran merdunya..hahahaha..

esoknya..aku bangun..mak aku berkata..

"kak,da jumpa da baju dalam kakak,"

"jumpa ktna?"

"dia pi letak kat penyidai umah depan kita ni,"

penghuni rumah di depan rumah aku tiada di rumah kerana beliau pulang ke kampung untuk mengeluarkan anak di dalam perut isteri beliau..

dan akhirnya spender ku yang berbintang-bintang ditemui semula..

cilakak punya orang..

Sunday, December 6, 2009

KISAH WANITA 1 - MAKCIK KANTIN SKOLAH


da lebih kurang 8 tahun diorang berkahwin..bahagia..sampai dikurniakan 3 ke 4 orang anak..aku xbape nak pasti..yang pasti diorang ada anak..makcik tu xkerja..disebabkan gaji husband dia as a manager kat sebuah kilang da cukup nak sara diorang anak beranak..lagipun memang makcik tu tak diizinkan kerja oleh husband dia..kerja cari duet untuk family adalah tanggungjawab lelaki..kata manager kilang tu..

tapi..masuk tahun ke-9 perkahwinan diorang..pakcik manager kilang ni start buat perangai..mula-mula asyik balik keje lewat..lepas tu suka naik angin xtentu pasal..dibelasah anak bini dia macam anak ayam..bila disoal kenapa..dengan muka selamba badak airnya dia tuduh makcik kantin tu ada lelaki lain..curang kat belakang dia..main dengan jantan lain time dia pergi jadi manager kat kilang..

dekat setahun gak la makcik kantin tersiksa dengan perangai pakcik manager..puas diyakinkan yang makcik kantin ni setia orangnya..tapi pakcik manager tetap nak tuduh dia main kayu tiga..tup tup..satu hari pakcik manager kantoi tengah beromen dalam ofis dia dengan sorang minah kilang..aduh..xde tempat lain ke..da nama pun manager..carila hotel yang ala-ala gempak klu nk main pun..tapi mesti dia fikir.alah..minah kilan je pun..dalam ofis pun ok la..

dipendekkan cite..pakcik manager malu ( yeke..???)..dia menghilangkan diri..langsung xde nafkah zahir dia kasi kat makcik kantin..nafkah batin apatah lagi..sian makcik kantin..lepas 7 bulan missing in action..pakcik manager balik ke tempat asal..peras ugut mintak duet kat makcik kantin..aik??? pe punya jantan la pakcik manager tu..aduyai..

bila makcik kantin xmo kasi duet kat pakcik manager..pakcik manager mengamuk..makcik kantin mintak cerai..tapi pakcik kantin xmo..apela..betapa setianya makcik kantin ( setia ke bodo??)..even dia layak nak tuntut fasakh..dia still tunggu pakcik manager balik umah..

dipendekkan cite..akibat asyik diugut dan diancam oleh pakcik manager..makcik kantin wat report polis..takut pape yang buruk jadi..sebab anak sulung makcik kantin cedera sebab gaduh dengan pakcik manager..yela..anak mana yang sanggup tengok mak dia diperlakukan macam anak itik oleh laki dia sendiri kan..

lepas wat report polis..pakcik manager erus hilang kan diri lagi..sampai sekarang xpenah dia tunjukkan batang pelir dia kat makcik kantin..

dan sekarang makcik kantin terpaksa kerah tulang empat kerat dia kerja kat kantin skolah sebab nak sara anak-anak dia..

nak kahwin len pun..da serik agaknya..tapi..xdela aku penah tnye dia da serik ke blom..aku tao cite ni pun bila makcik tu sendiri yang becerita..nakberkongsi perasaan agaknya..atau maybe sebagai peringatan kat aku..

Thursday, December 3, 2009

SILAKAN PEGI MAMPUS


dulu kite selalu mesej..borak same-same..gelak same-same..pape pn yang kite buat mesti dikenang yang indah-indah..sampi ase macam xnak lari dari mase tu..

sekarang..kite dah lain..xdapat sembang selalu..selalu rase rindu.. jangan lupe..ade or xde saye..saye sentiasa nak awak senyum selalu.. =)

aku rindu ang sangat! mmg salah aku..ak ngaku..btw..selamat hari raya aidiladha..

bangsat!! melutut sembah sujud minum air basuh kaki aku pun aku xkan lupa..

9 BULAN..DA BLEY BERANAK DA..


Redup matamu memandang wajahku
Jangan menangis
Memang benar dulu kunci hatiku
Ada padamu

Aku kembali dimatamu kini
Bukan kerana kamu
Bukan niatku melara hatimu
Usah khuatir

Jika hadirku melukai hati
Maafku pohon abadi
Kini dihatiku satu puteri
Yang pasti bukannya kamu

Ampunkan aku..
Seandainya engkau menangis lagi

Ampunkan aku..
Memang aku bukan lelaki dulu

Ampunkan aku..
Seandainya engkau masih merindu

Ampunkan aku..
Mendung ini pasti akan berlalu

Redup matamu memandang wajahku
Jangan menangis
Kita lewati saat kau dan aku
Leka menari

say it..



Friday, August 14, 2009

TEWAS AKHIRNYA...

8.8.09 aritu..teslians wat konvoi lagi sekali..and dis tyme kitorang pegi mandi manda kat sungai gabai,ulu langat..5 bijik kete ikot..15 org join..sampe2 je kene panjat tangga yang bley tahanla tinggi die..sume sebab nak mandi tanpa gangguan pnye pasal..tapi bukit lagi yang slalu aku nek kat kangar tu lagi tinggi..so xde prob sangatla..tapi penat tu tetaplah macam haram..

dari atas sampai bawah..mandi macam xingat dunia..dengan jes yang langsung xdisangka-sangka tahap kesportingan dia..1st tyme join ngn dia..xsangka dengan selambaknya dia dia membiarkan badannya dihenjut dan dihempap dan dinaiki dan diluncurkan oleh budak2 ni..memang sporting..

walopun ada jelingan-jelingan yang kurang berpuas hati antara satu sama laen..tapi kitorang sume tetap dengan keghairahan masing-masing..xperlu nak amik pot sangat sebab enjoy itu perlu dinikmati sepenuhnya..

tengah syok2 mandi dan manda dan meluncur dan bersuka-ria..tiba-tiba tumpuan aku terganggu dengan satu pemandangan yang sangat-sangat2la membuatkan aku tersentap..dan segala keghairahan dan keasyikkan aku hilang..aku sangat benci dan serabai tengok pemandangan tu..sangat terganggu..aduh..semangat aku nak bersukaria terbantut disebabkan itu..fikiran aku da jaoh melayang-layang..aku sangat benci...

nasib baek ada diorang..tengok diorang da macam orang hilang akal meluncur dan meluncur dan meluncur..aku rasa sedikit lega..at lis ak masih ade diorang..

da abh mandi..makan..semangat anak muda nak bersukaria blom abih..tyme ni la nk enjoy..xkan bila gigi da xde baru nak kejar dunia..hihihi..kitorang pegi berkaraoke plak..kat alamanda..n sekali lagi aku rasa terganggu dengan lagu-lagu diorang..dan disebabkan gangguan yang bangang itu..aku tewas..aduyai..

da lama aku simpan n bertahan dengan penuh kesabaran seorang muslimah sejati..hehe..malam tu semuanya habih..punah..huh..tapi thnx kepada mereka yang memahami..bukan aku nak.tapi keadaan memaksa..cewah..

dan sekarang aku xmo lagi bekerja keras untuk bertahan..biala dulu..lagipun aku ada diorang yang paham..

pape pun..teslians mmg hebat..

Tuesday, August 4, 2009

DUP DAP DUP DAP

"ayah tao satu benda pasai kakak yang kakak xtao ayah tao"

aduh..tersentap aku dengar ayat ayah aku tadi..

"kalau adik mesti adik cuak dah mao ayah kata gitu" adik aku plak menambahkan getaran di dada..

"xpa..selagi aku xtao pa yang ayah tao..aku xtakut pun" cewah..dengan penuh perasaan xbersalah aku merilekkan diri aku..

tapi dalam hati aku..Allah ja yang tao betapa dup dap nya hati aku..apa yang daddy aku tao?? penat aku mengselambakan muka aku sambil mengerah otak aku untuk pikir apa yang dia tao..

there is only one thing dalam kepala aku sekarang..tapi.......xkan tu yang dia tao?? rasa macam mustahil..tapi xmustahil gak..ok..mari berfikir secara logik..klu itu yang papa aku tao..mesti dia da mengamuk macam orang hilang akal..tapi..xmustahil gak kalu dia berlagak cool n waiting 4 me to tell him da truth..cool??? mustahil..mustahil..benda tu bukan benda yang silly..so..klu ikut logik..mesti dia da mengamuk..yeah!! konfom bukan itu yang dia tao..konfom!!! adeyh...sukar diduga..arghhh!!

kalu bukan itu..apa lagi rahsia besar yang aku simpan?? nothing else setao aku..hopefully he wont expose it sampe bila2..biala jadi rahsia dia..as long as dia xterajang aku sampe bersepai segala-galanya da..aduh..

if he really knows "dat"..aku akan cari sampe lubang cacing orang yang gto dia..just 4 of us yang tao pasal ni termasok aku..satu da mmg impossible..tinggal dua orang ja..aaaaaaaaaaaaaaa!!!!

ok juni..just relax..nothing bad will happen..jangan balek umah selalu..so dat u dont have to face ur father often..hihihi..

ya Allah..selamatkanla hambaMu yang banyak dosa ni..

Monday, July 20, 2009

XDE TAJUK...

sane sini aku nampak..pegi sini ade..pegi sane pun ade..pegi situ pun ade gak..sampai ke sinun pun sentiasa ada..kadang-kadang dalam kete pun bley nampak..tensen kepala hotak aku neh..serabut memandang..kacau bilau hidup aku menengok sume tu..i used to have that..used to be like that..tu pasal macam dengki semacam je bile tengok bende tu sume..sampai berdarah langit2 mulut aku sebab dengki punye pasal..sedih..jeles..sakit ati..n yang paling penting..aku sangatlah nyampah tengok sume tu..sebab aku da xbley jadi macam tu..kekesalan tahap gunung everest pun da xde gune..

ke mane-mane aku pegi..mesti ade..mesti muncul depan mate aku ni ha..mesti punye..kondom..eh..konfom!! Si Kurus Comel cakap..

"xpe Juni..Allah slalu kasi ko nampak tu..maybe sebab Dia nak ko pikir yang kau memang patot nampak sume tu so that satu ari nanti nanti ko akan jadi kebal.."

btol gak tu..tapi setiap kali aku nampak je bende tu kt mane-mane..tepi jalan ke..atas kusi ke..shopping mall ke..dalam kete ke..or even kat kedai mamak pun..aku ase macam nak marah je..haha..sampaikan Cik KBE cakap..

"ag ni wat tahwan sket aih juni oi.."

xpela..lepas ni kalau aku nampak lagi bende tu..aku harap aku bley control la diri ini..hahaha..akan aku masukkan suma ni dalam doa harian aku supaya aku akan sedar diri..

Sunday, July 19, 2009

APA YG TERJADI??

tadi maen netball untuk kolej..kolej je..aduh...an d aku sangat kesal dengan diri aku sendiri..xto kt mana yang silap..aku da xbley jadi macam dulu..aduyai..ke memang aku dah ditakdirkan untuk jadi cikgu je?? kalau dulu aku berupaya melompat setinggi alam untuk menyambut bola..tapi sekarang sikit pun aku da rasa macam nak mampus..da gemokla tu..kalau dulu aku sangatla cergas berlari ke sana sini sampai diberi tanggungjawab menjadi controller handball..tapi sekarang maen netbol pun da terasa semput tahap kritikal..kalau dulu lari naek turun bangunan 4 tingkat sambil usung kayu hoki langsung xjadi masalah..tp sekarang nak angkat kayu hoki bawak turun padang pun da rasa malas giler..fitness da di bawah paras kritikal..tahap disiplin da menjunam jatuh..

aku start sedar yang aku da xmampu nak mengeluarkan 100% dari apa yang aku mampu buat bila aku kembali melompat terkinja-kinja maen netbol untuk matrik..kire lepas abh skolah la tu..da gemok..da lembab..haduhhh.....

maybe sebab sekarang ni aku lebih fokus pada bnde lain..byk masa aku abihkan dengan bnde2 yang at last..aku gak yang nyesal..lepas skolah..orang laen ada pakwe..aku pun tergedik-gedik nak ada pakwe..orang laen cbok nak beli baju wat collection kalahkan artis..aku pun terhegeh-hegeh nak beli baju penuhkan almari..

or maybe sebab bile da abh skolah..peluang nak bermaen da kurang..ataupun sebab masa nak bermaen pun da terhad..bila masuk matrik..then pegi maktab..bak kata man..suma orang men bila ade tournament je..bile xde pape nak form 1 team pun susah..dah tu cane nak keep fit macam slogan budak-budak pj maktab tu..

pape pun..aku nak cuba terima hakikat yang aku memang da ditakdirkan untuk jadi cikgu..bukan untuk melompat terkinja-kinja di padang pagi petang siang malam macam dulu..dan aku pun kena terima hakikat yang aku da xmampu nak jadi macam budak-budak K6 tadi..

Friday, July 17, 2009

SETELAH SEKIAN LAMA..

baru arini boleh on9..lebih kurang 2 bulan laptop ngn broadbnd ak tersadai xde sape peduli..

adik aku..da sihat..berganda-ganda sihat sejak abih kimoterapi kanser die..disebabkan da terlampao sihat..aku bawakla dia pegi men netbol..so that die xkan ase mcm org kurang upaya..haha..
aritu aku lepak umah tok aku..pastu makcik Sarmah ( makcik Indon yg jaga nenek aku ) bukak cite..ade satu ari tu adik aku pegi lepak umah tok aku tu..then die cite pasal kanser die..pastu tibe2 die nangis.. (nagis kenagkan nasib la tu)..aduh..goyang gak aku dengar..aku tengok die mcm ok je..mcm xde prasaan da sebab setahu aku die da 100% cured..xsangka plak die still pikir lagi..speechless aku bile tao die still bley nangis lagi disebabkan bnde tu..
tp pape pn..even aku ni bukanla mithali sgt..tp as a sister..aku still brsyukurla sebab xde pape yg buruk jd kat die..nak tlg usap2 belakang klu die nangis..xdptla..mustahil..doa dari jaoh jela..


join Netball Sukan Rakyat Perlis..bertahun-tahun aku idup kat negeri orang..tibe2 bile dikelilingi oleh rakyat Perlis..aku ase macam org asing di bumi sendiri plk..membe2 aku kejap2 tegur orang ni..kejap2 tegur orang tu..sume org kenal sume orang..aku je yang terpinga2 terkebil2 sorang.. sedih.....

Norieleen Farleena bt Ramlee..sahabat aku sejak dari skolah rendah lagi da pun selamat jadi bini orang..aduh..heppy aku tgk die bhgia ngn husband die..smoga ag kekal la leen ngn aiman..aku sentiasa doakan keselamatan rumah tangga ag..hehe..da macam2 jadi kat ag..at last Allah bagi gak kebahagiaan kat ag..pa yg da jadi tu ag abaikan ja..janji ag bhgia n jaga laki ag baek2..kami suma syg ag..ngn laki ag skali..hahaha..buatla anak rme2 sket..nt ag da tua senang idup.. =)


Monday, June 1, 2009

JUNILAILA BERDAKWAH?????

29 may 2009
630 pm
bertolak from umah aku..nak pegi masuk kampung orang asli lagi..tapi kali ni bukan pegi ngan geng2 konvoi aritu..dis tyme pegi ikot sorang ustaz ni..ustaz wahab nama dia..dia if aku xsilap..orang dari muahamadiah yang berpusat kat indon..dia dapat peruntukan from organization tu untuk berdakwah kat orang asli..bapak aku da banyak kali ikot dia masuk tempat orang asli sebab nak berdakwah..bapak aku tukang ikot je la..blom qualified kot nak berdakwah..haha..

actually..aku pegi bkn nak berdakwah..sebab aku tao aku xlayak langsung..haha..bak kata qoyumla..jangan pandai2 bab agama ni..terpesong kang naya..aku pegi sebab nak meredah hutan ngan mandi air terjun..fuh..

da bertolak pun lewat ptg..sampai pun mestila awal pagi..kol 4 kitorang sampai kat KAMPUNG PERJEK. tp tu bukan kampung yang kitorang nak pegi..stop kat situ just untuk tido je..ni pondok yang kitorang tompang tido..sejuk gile..jalan nak pegi KAMPUNG KOTAI (kampung tujuan asal) memang macam gampang..lagi macam celaka dari jalan pegi Grik aritu..tyme masuk bapak aku bawak..usya jalan dulu..xkonfiden aku nak bawak..lagipun bapak aku da penah pegi kampung tu b4 ni..so die tao la sket2..yang pegi kali ni 3 jip je..haha..maybe sebab nak pegi berdakwah..ramai yang xpegi..hahaha..actually..selalu yang ikot ustaz wahab tu ramai..tapi kali ni diorang ramai yang xdapat ikot..ade keje..jip rosak..so sape2 yang bley pegi..pegi jela..kol 7 pagi lbey kurang..kitorang gerak nak ke KAMPUNG KOTAI tu..tgh jalan..SA6531J problem sket..sambil tunggu pomen ke-6 pelingkup penjahanam btolkan SA6531J..kitorang masak megi..lapar gilos..penat lagi..ngantuk lagi..tengah syok2 makan..adala 4 5 6 7 orang asli lalu..disebabkan xde sape nak abihkan 8 bungkus megi yang kitorang masak tu..kitorang pangilla orang2 asli yang lalu lalang tu abihkan..moto hijao tu moto pakcik asli tu la..hehe..canggihhhh...
air terjun jumpe dlm semak otw tu..ancaman kepada keghairahan tu..
KAMPUNG KOTAI
ustaz Wahab ngan tok batin KAMPUNG KOTAI
disebabakan family tasya xpegi dis trip..so kitorang 3 orang pompuan yang pegi terpaksala menunjukkan kepakaran memasak yang terpendam selama..terkial-kial aku kupas ubi..tengah syok aku kupas ubi yang ke-2..aku tengok budak orang asli sebelah aku da berbiji-biji die kupas..adeyh..nak ase tercabar xpatut plak..sebab aku sedar diri..so wat muke xbersalah jela bile pakcik2 taik di situ perli2..aduyai..
so..untuk elakkan aku kene wat lagi keje2 memasak yang memag konfom akan failed..aku pun cepat2 sibokkan diri tolong bapak aku btol2 kan pe yg patot kt jip die..
pondok diorang buat atas bukit..klu tengok dari bawah macam tengah tergantung kat tepi bukit je pondok ni..
pemandangan dari pondok tergantung tu..yang kat bawah tu la KAMPUNG KOTAI.. tinggi gile budak2 orang asli tu bawak aku naek..aku sorang je yang terhegeh2 nak naek..bapak aku cakap die tengok dari bawah..same je aku ngn anak2 orang asli tu...huh..korang tengk budak2 kecik tu..lek je nek bkit tu xpke kasut..laju plk tu..laju btol...penat aku ikut diorang..memang dasar anak orang asli btolla diorang tu..tengah agih-agihkan barang2 yang orang derma..
KAMPUNG BESUAK..kampung yang paling hujung..jalan nak ke kampung ni memangla macam celake gile..
air trjun dlm semak tepi jalan lagi..ade 14 ratos air trjun yg kitorg jmpe sepanjang perjalanan..aduyai..kt cni kitorang mndi lepas jelajah kampung2..air trjun ni la yang mnyebabkan bontot ak lebam..ak jatoh dari atas sampe bawah..sakit nak mampos..sian aku..xpe..dugaan pegi berdakwah..hahahaha...
as a conclusion..dis trip mmg bez dari yang aritu..masuk bapak aku bawak..kuar aku bawak..sampe umah..sebab ak da konfiden..tapi bapak aku tetap cakap aku driver paria..haha.. ustaz wahab cakap lesen aku da bley cop 4x4..hehehe..seriously..bawak jip masuk hutan sampe 3 4 jam memang penat..lagi penat dari lari 2.4..wlopun ak xpenah pun wat 2.4 tu..hehe..kuar2 je dari jalan celake tu..jmpe kedai makan..trus aku melantak nasi goreng ayam n teh ais 2 gelas dengan penuh rakus..pelahap macam anak2 orang asli tu dapat makan nasi..2 ari aku kt kampung tu..xsanggup aku nak makan nasi sebab masak gune periuk diorang..aduh..aku rela minum air sungai dari makan nasi..hahaha...

Friday, May 22, 2009

CIH, DALA JUBOQ HITAM!!!

21 May 2009..
aku pegi anta adik aku tuisyen..kol 8 kitorang da gerak sebab tuisyen die start kol 8.. ( aku xpenah ajar die wat camni..) disebabkan kete bapak aku masuk wad..terpaksala aku naek moto pasar aku tu..lepas anta die aku xterus balek umah..aku pegi lepak kat umah membe aku dulu..lame xjumpe so borak sampai xsedar diri..so aku terlewat ( sket je lewatnye) pegi amik adik aku tuisyen.. lepas anta membe aku kat stesen bas ( beliau seorang nurse di n9 ), terus aku memecut pegi amik adik aku tu..sampe2 die da tercangak tunggu aku..padan muke..

masuk simpang ke umah aku.. ( jalan tu gelap sangat sebab xde sape sudi nak pacak tiang lampu ), aku potong satu moto ni.. ( ex5 je..huh!!) pastu..dari side mirror aku nampak mamat ni nak potong aku balek..so aku biarkan jela..tibe adik aku jerit,

"ya Allah!!!"

aku pun paling kat mamat yang sedang potong aku..huh..aksi die memang sangat mengagumkan aku..dengan sebelah tangan die pulas minyak moto lapuk tu..die bangun sambil melondehkan seluar dan menayangkan juboxnye yang ( aku xto nak letak word ape nak gambarkan keadaan juboxnye die )

terkejut gak aku ngan aksi berani mampus die tu..

so aku wat keputusan nak tengok sape mamat tu..aku pun try nak potong balek die tanpa pedulikan adik aku yang bising nak mampus soh aku jangan potong..die memang takut giler..tapi aku nak gak tengok sape..

then, aku berjaya potong sambil tengok die menayangkan lagi juboxnye sambil tersengih-sengih tengok aku..geli segala bulu yang ade kat badan aku ni tengok sengihan die..sambil tu adik aku..

"xpa kak..adik hapai nombor plet dia kak.." sambil mulut dia xstop2 sebut "KAC 4948" beberapa ratus kali..

pastu..lagi sekali mamat tu potong moto aku sambil menayangkan lagi juboxnye..dengan sengihan yang konon bley wat aku syok..adeh..

marah btol aku ngan mamat tu..dala ex5 buruk die bley potong moto aku..aku pun lagi sekali berjaya potong die balek..walopun die xjemu2 nak tayangkan juboxnye itu..lambat btol aku ase nak sampai ke umah..

"kakak,dia nak potong lagi kakak. adik takuit kak," btol2 takut adik aku tu..

n lagi sekali die potong aku..n lagi sekali sambil tayangkan juboxnye..haha..geram aku..ak da xmo potong die disebabkan rayuan adik aku..aku biarkan die kat depan..pastu aku pasang lampu tinggi..die marah kot sebab lepas tu die perlahankan moto die..sambil paling ke belakang tengok kitorang..aku xpasti muka aku cmne tyme die tengok tu..cuak gak..kene rogol kang xpasal aku..tapi sebab die perlahankan moto..so aku potong die lagi sekali n trus pecut sampai ke umah aku..adik aku cakap die berhenti tepi jalan lepas kitorang belok masuk ke umah..brani plk si kenit ni paling tengok..

sampai umah trus die memekik panggil ayah aku..xhenti2 mulut die cerita pasal kisah ngeri yang baru jadi depan mata die..haha..

"sepanjang 15 tahun adik hidup, ni 1st tyme adik tengok gitu"

"dala juboq hitam, ada tona-tona warna siap"

"adik takuit, ketaq tak sangga"

"adik xbagi kakak potong, tapi kakak potong gak"

"dala juboq hitam"

dala juboq hitam"

"dala juboq hitam"

tu antara bebelan die sepanjang malam tu..sian gak kat die..takut bukan maen lagi..aku pun takut gak..takut kalau2 tyme tengah potong memotong tu..mamat tu tendang moto aku ke..xke naya..cuak tu..

disebabkan kejadian tu..kidah.. ( sorang lagi adik aku ) xbley tido malam..kol 2 pagi die kejutkan adik aku yang berkongsi pengalaman ngan aku tegok jubox mamat tu temankan die..orang laen yang tengok..orang laen yang takut lebey2..hahaha..

"adik,bangun dik teman kak kidah. kak kidah takuit dik"

"hish, jangan dk kacao la..adik ada periksa math sok"

"adik, bangunla. satgi koi 4 adik tidoq la balek"

ade ke patut die kejutkan adik aku yang nak exam math sok sebab takut ngan orang yang menayangkan juboxnye..hehe..pastu sesuke ati die die soh adik aku tido kol 4..haha..

Saturday, May 16, 2009

4X4 @ Sungai Tekam, Grik, Perak

ni antara gamba2 yang sempat aku amik tyme aku ikut geng 4x4 bapak aku pegi kampung orang asli kat sungai tekam, grik..
antara jip2 yang ikot konvoi tu..yang ni je yang sempat aku amik..lebih kurang 16 17 jip gak la yang pegi..
ni la bnde2 yg ktorang kene wat untuk menjahanamkan jip masing kat dalam hutan tu..ade instructor..n aku sebagai salah sorang daripada pompuan garit yang ikot masok hutan tu gunakan kepakaran and pengalaman aku maen jip bapak aku kat dalam bendang and hutan tepi umah untuk try bawak jip tu kat dalam hutan yang real punya..kepakaran pun xsampai tahap amatur..ada gak la yang aku failed..tambah2 dengan keadaan aku yang tengah period..first day kat sana first day aku period..mmg mcm celakois btol..period membantutkan segala-galanya..huh...ada lagi yang lagi bes..tapi xsempat nak amik gamba..aduyai..
duduk dalam hutan tu 2 malam..kitorang sampai tengok2 geng2 yang sampai dulu da siap pasangkan khemah untuk kitorang..mmg terharula..tambah pompuan yang pg 3 orang je..sorang bini orang..2 orang anak dara orang..trmasukla aku..

2 malam kat dalam hutan tu..ni lah hasilnya..abih berbintat-bintat dan berpantat-pantat kaki tangan aku kene serang agas..cilkaoi btol..


2nd nyte tu orang2 asli tu buat tarian sewang tnjuk kat kitorang..tapi haram xbes langsung sebab yang buat tu budak2..buat pun maen2 je..tapi mintak sampai RM600..xpadan dengan duduk dalam hutan..siap mintak sediakan ubat nyamuk siap tyme diorang nak menari tu..haha..demand sungguh..pastu tok batin tu kasila topi rumput yang feymes di kalangan orang asli tu kat penonton..ni gamba bapak aku pakai bnde alah tu..da mcm org asli da pun die..

tp yang paling bes sekali tyme pegi sana..sungai diorang..fuh..senggugut aku terus hilang di saat kakiku menyentuh air sungai itu..hehe..hari 1st tu..sampai2 je..letak barang dalam khemah..trus aku ngn kak ina seperiod trjun dalam sungai tu..senja baru kitorang naek..tu pun lepas kene tegur ngn pakcik taik tu..huh..2nd day kol 730 da trun lagi dalam sungai tu..sejuk nk mampus..tp sebab kol 9 ade xtvt..so trpaksalah mandi gak..abh xtvt kol 3 tu..trus mandi lagi smpai senja.. asa macam nak crik bf org asli kt situ..kawin..pastu dduk kat situ..ari2 bley mandi sungai..

tp yang xbesnya..majoriti yang join konvoi tu..orang tua..so xdapatla aku nak mencuci mata aku yang tengah sangap ni..aduyai..kekok aku..dala xreti nak beramas mesra dengan orang2 tua..pape pun..ak sedikit enjoyla dengan bnde alah ni..even xmacam pe yang aku expect..at lis aku ada dapat sketla knowledge pasal 4x4 ni..