Monday, June 1, 2009

JUNILAILA BERDAKWAH?????

29 may 2009
630 pm
bertolak from umah aku..nak pegi masuk kampung orang asli lagi..tapi kali ni bukan pegi ngan geng2 konvoi aritu..dis tyme pegi ikot sorang ustaz ni..ustaz wahab nama dia..dia if aku xsilap..orang dari muahamadiah yang berpusat kat indon..dia dapat peruntukan from organization tu untuk berdakwah kat orang asli..bapak aku da banyak kali ikot dia masuk tempat orang asli sebab nak berdakwah..bapak aku tukang ikot je la..blom qualified kot nak berdakwah..haha..

actually..aku pegi bkn nak berdakwah..sebab aku tao aku xlayak langsung..haha..bak kata qoyumla..jangan pandai2 bab agama ni..terpesong kang naya..aku pegi sebab nak meredah hutan ngan mandi air terjun..fuh..

da bertolak pun lewat ptg..sampai pun mestila awal pagi..kol 4 kitorang sampai kat KAMPUNG PERJEK. tp tu bukan kampung yang kitorang nak pegi..stop kat situ just untuk tido je..ni pondok yang kitorang tompang tido..sejuk gile..jalan nak pegi KAMPUNG KOTAI (kampung tujuan asal) memang macam gampang..lagi macam celaka dari jalan pegi Grik aritu..tyme masuk bapak aku bawak..usya jalan dulu..xkonfiden aku nak bawak..lagipun bapak aku da penah pegi kampung tu b4 ni..so die tao la sket2..yang pegi kali ni 3 jip je..haha..maybe sebab nak pegi berdakwah..ramai yang xpegi..hahaha..actually..selalu yang ikot ustaz wahab tu ramai..tapi kali ni diorang ramai yang xdapat ikot..ade keje..jip rosak..so sape2 yang bley pegi..pegi jela..kol 7 pagi lbey kurang..kitorang gerak nak ke KAMPUNG KOTAI tu..tgh jalan..SA6531J problem sket..sambil tunggu pomen ke-6 pelingkup penjahanam btolkan SA6531J..kitorang masak megi..lapar gilos..penat lagi..ngantuk lagi..tengah syok2 makan..adala 4 5 6 7 orang asli lalu..disebabkan xde sape nak abihkan 8 bungkus megi yang kitorang masak tu..kitorang pangilla orang2 asli yang lalu lalang tu abihkan..moto hijao tu moto pakcik asli tu la..hehe..canggihhhh...
air terjun jumpe dlm semak otw tu..ancaman kepada keghairahan tu..
KAMPUNG KOTAI
ustaz Wahab ngan tok batin KAMPUNG KOTAI
disebabakan family tasya xpegi dis trip..so kitorang 3 orang pompuan yang pegi terpaksala menunjukkan kepakaran memasak yang terpendam selama..terkial-kial aku kupas ubi..tengah syok aku kupas ubi yang ke-2..aku tengok budak orang asli sebelah aku da berbiji-biji die kupas..adeyh..nak ase tercabar xpatut plak..sebab aku sedar diri..so wat muke xbersalah jela bile pakcik2 taik di situ perli2..aduyai..
so..untuk elakkan aku kene wat lagi keje2 memasak yang memag konfom akan failed..aku pun cepat2 sibokkan diri tolong bapak aku btol2 kan pe yg patot kt jip die..
pondok diorang buat atas bukit..klu tengok dari bawah macam tengah tergantung kat tepi bukit je pondok ni..
pemandangan dari pondok tergantung tu..yang kat bawah tu la KAMPUNG KOTAI.. tinggi gile budak2 orang asli tu bawak aku naek..aku sorang je yang terhegeh2 nak naek..bapak aku cakap die tengok dari bawah..same je aku ngn anak2 orang asli tu...huh..korang tengk budak2 kecik tu..lek je nek bkit tu xpke kasut..laju plk tu..laju btol...penat aku ikut diorang..memang dasar anak orang asli btolla diorang tu..tengah agih-agihkan barang2 yang orang derma..
KAMPUNG BESUAK..kampung yang paling hujung..jalan nak ke kampung ni memangla macam celake gile..
air trjun dlm semak tepi jalan lagi..ade 14 ratos air trjun yg kitorg jmpe sepanjang perjalanan..aduyai..kt cni kitorang mndi lepas jelajah kampung2..air trjun ni la yang mnyebabkan bontot ak lebam..ak jatoh dari atas sampe bawah..sakit nak mampos..sian aku..xpe..dugaan pegi berdakwah..hahahaha...
as a conclusion..dis trip mmg bez dari yang aritu..masuk bapak aku bawak..kuar aku bawak..sampe umah..sebab ak da konfiden..tapi bapak aku tetap cakap aku driver paria..haha.. ustaz wahab cakap lesen aku da bley cop 4x4..hehehe..seriously..bawak jip masuk hutan sampe 3 4 jam memang penat..lagi penat dari lari 2.4..wlopun ak xpenah pun wat 2.4 tu..hehe..kuar2 je dari jalan celake tu..jmpe kedai makan..trus aku melantak nasi goreng ayam n teh ais 2 gelas dengan penuh rakus..pelahap macam anak2 orang asli tu dapat makan nasi..2 ari aku kt kampung tu..xsanggup aku nak makan nasi sebab masak gune periuk diorang..aduh..aku rela minum air sungai dari makan nasi..hahaha...