Tuesday, December 15, 2009

MISI GAGAL


2 hari lepas aku call brader chef..da lebey kurang setahun aku lost contact dengan dia..sume salah aku..aku terlalu bangang n bebal sebab nak kejar benda yang sepatutnya aku langsung xpayah susah payah penat-penat kejar..aku jadi orang yang xkenang budi..sian brader chef..

kesedaran nak mintak maaf kat brader chef da ade lame..sejak 3 4 bulan yang lepas lagi..tapi aku rasa kena tunggu masa yang sesuai..aku xmo say sorry tru phone or sms..sebab senior aku cakap face to face ( seterusnya mouth to mouth..) better dari sms..so..aku pun tunggu..sampela 2 ari lepas..

aku call cakap nak jumpa..dia pun ok je..dia janji nak datang lepak kat kedai tempat aku kerja..semalam aku tunggu dia datang..dari tengahari sampe petang..xde aku nampak pun keta wira die..adeyh..

juni..satgi brader chef nak p..bini brader chef dengaq brader chef ckp ngn juni semlm..ps2 dia pkiaq bkn2..stg tlg jls st kt dia na..

msg yg aku dapat dari brader chef membuatkan mata aku terbeliak sket..BINI?? dia da ada bini?? hahaha..aku pun cakap ok..xkan nak takut ngan bini die?? lagipun aku xsalah..hehehe..

beberapa ketika kemudian..sebuah keta perdana putih hitam berenjin turbo datang park kt depan kedai..brader chef kuar dengan sorang pompuan.. tercapai gak impian brader chef nak pakai perdana..

aku pun dengan senyuman (aku pun xto senyum aku tu eklas ke x) tegur bini brader chef..1st aku tnya nama..so that nanti senang nak berkomunikasi..ceh..

aku :
so..apa yg perlu diexplainkan?
bini : geleng kepala sambil matanya langsung xtengok aku..cilakak btol..
brader chef :
tanyala pa nak tanya..satgi xpuas ati plk
bini : geleng lagi..muka masam macam taik kucing diperah asam limau..

da dia diam..aku amik kesempatan borak-borak ngan brader chef..muka bini dia langsung xberubah..masam dan terus masam..cait..

pastu..brader chef pegi isap rokok..maybe dia nak bagi privacy kat kaum pompuan nak borak kot..

bini brader chef trus diam membisu dan memasam..bila aku cakap..dia jawab ngan angguk n geleng ja..muka dia trus memtepikan aku..aku da suam-suam strt nak panas..bangang btol pompuan ni..maleh aku nak panjang-panjang cite..aku pun cakap kat bini brader chef seringkas mungkin..yang aku xde pape pun ngn brader chef..aku kenal dengan brader chef b4 die jadi laki orang lagi..pastu aku tanya bini brader chef ada apa-apa lagi nak tnya..dan keadaan bini brader chef still lagi macam tadi..die ni pekak ke bisu..ke bodoh xpaham bahasa melayu yang aku cakap..cilakak btol..

aku da panas..dia ingat aku terliur sangat ke dengan laki die tu..(walopun meleleh gak la tengok perdana berenjin turbo hitam putih tu..dulu lepak ngan aku pake wira je lagi..) dalam ati aku nak soh pompuan ni berambus je..so aku pegi panggil brader chef..aku pun borak-borak dengan brader chef..sengaja aku kuarkan cerita-cerita lama time kitorang lepak dulu..bertambah mencuka getah la muka bini brader chef..hahaha..pada muka..

4 da last time..brader chef tanya lagi bini dia kalau2 ade lagi yang xpuas hati..tapi keadaan bini brader chef still lagi sama dari awal tadi..memang sah dia pekak dan bisu dan bodoh..bengkek btol aku dengan bini chef tu..

"da datang cakap depan-depan pun xkan muka nak masam lagi kot," aku terlepas cakap dengan nada yang agak tinggi..

bini brader chef trus pandang aku..4 da 1st time sejak beberapa puluh minit tadi..akhirnya..hahaha..xpekak rupanya..niat aku nak teruskan lagi..tapi disebabkan tiba-tiba otak aku bley berfikir dengan waras..aku batalkan niat aku tu..brader chef datang bawak bini die jumpa aku untuk jernihkan rumahtangga dia..xkan aku nak keruhkan jadi teh ais kot..

"xpala brader chef..tu jala kot..cakap pun xmo kira puas ati la tu kot," aku membuat kesimpulan dengan sikit dimasukkan unsur-unsur perlian..

lepas tu diorang pun blah balik..bini brader chef langsung xpandang aku..apatah lagi nak bersalaman..xde adab btol..harap umur je lagi banyak dari aku..otak sempit..dia ingat laki dia tu ensem sangat ke..(memang ensem pun) ceh..muka da macam sial..lawa..tapi perangai macam gampang..lancau btol..patut pun Lokman Hakim benci dengan pompuan Kelantan.......



SPENDERKU YANG BERBINTANG BINTANG


lebih kurang pukul 12 semalam..aku balik rumah..saat aku melangkah masuk..adik aku, kidah membuka mulut..

"kak, bra ngan suaq dalam ag kena curi"

"sapa curi?" dengan bahlolnya aku tnya soalan bangang tu..

dipendekkan cerita..

malam tu kidah tengah jemur baju kat luar rumah..sambil dia jemur baju sambil matanya meliar usya jalan raya..penakutnya memang di tahap yang agak menggerunkan sikit..sedang dia mengusya-usya..tiba-tiba ada sehelai motosikal bergerak dengan perlahan sekali di depan rumah di jalan raya..tiba-tiba pemandu motosikal tu berhenti di tepi jalan..kidah terus berlari masuk ke dalam rumah..

lebih kurang setengah jam kemudian..dia kuar lagi untuk menjemur baju..second trip..(dia memang luar biasa rajinnya apabila tiba bab membasuh baju..) kidah sangat terkejut bila tengok spender-spender dan bra-bra yang dijemur tadi dah lesap ditelan kegelapan malam..dengan tempat penyidai sekali diangkutnya..apa lagi..dengan lajunya dia berlari masuk ke dalam rumah dan menginformkan berita tersebut kat ayahandanya..

lepas tu..dua kali jejaka bermotosikal tersebut lalu lalang di depan rumah aku..perlahan-lahan menunggang motosikal..berhenti sekejap sambil usya line..kemudian bergerak kembali perlahan-lahan..cikgu azhar da kuarkan parang yang digunakan untuk tetak tulang lembu raya haji aritu untuk membantai si pencuri barangan dalaman anak-anaknya..

tapi sayangnya usaha aku dan bapakku kuar hingga ke jalan raya ternyata sia-sia..pencuri bermotosikal gagal dikesan..ceh..terasa btol diperbodohkan..

dan malam tu..kidah dan emak tido di ruang tamu..aku plak tido di ruang tv..dan bapak aku?? dengan lenanya dia tido dalam bilik..bersama dengkuran-dengkuran merdunya..hahahaha..

esoknya..aku bangun..mak aku berkata..

"kak,da jumpa da baju dalam kakak,"

"jumpa ktna?"

"dia pi letak kat penyidai umah depan kita ni,"

penghuni rumah di depan rumah aku tiada di rumah kerana beliau pulang ke kampung untuk mengeluarkan anak di dalam perut isteri beliau..

dan akhirnya spender ku yang berbintang-bintang ditemui semula..

cilakak punya orang..

Sunday, December 6, 2009

KISAH WANITA 1 - MAKCIK KANTIN SKOLAH


da lebih kurang 8 tahun diorang berkahwin..bahagia..sampai dikurniakan 3 ke 4 orang anak..aku xbape nak pasti..yang pasti diorang ada anak..makcik tu xkerja..disebabkan gaji husband dia as a manager kat sebuah kilang da cukup nak sara diorang anak beranak..lagipun memang makcik tu tak diizinkan kerja oleh husband dia..kerja cari duet untuk family adalah tanggungjawab lelaki..kata manager kilang tu..

tapi..masuk tahun ke-9 perkahwinan diorang..pakcik manager kilang ni start buat perangai..mula-mula asyik balik keje lewat..lepas tu suka naik angin xtentu pasal..dibelasah anak bini dia macam anak ayam..bila disoal kenapa..dengan muka selamba badak airnya dia tuduh makcik kantin tu ada lelaki lain..curang kat belakang dia..main dengan jantan lain time dia pergi jadi manager kat kilang..

dekat setahun gak la makcik kantin tersiksa dengan perangai pakcik manager..puas diyakinkan yang makcik kantin ni setia orangnya..tapi pakcik manager tetap nak tuduh dia main kayu tiga..tup tup..satu hari pakcik manager kantoi tengah beromen dalam ofis dia dengan sorang minah kilang..aduh..xde tempat lain ke..da nama pun manager..carila hotel yang ala-ala gempak klu nk main pun..tapi mesti dia fikir.alah..minah kilan je pun..dalam ofis pun ok la..

dipendekkan cite..pakcik manager malu ( yeke..???)..dia menghilangkan diri..langsung xde nafkah zahir dia kasi kat makcik kantin..nafkah batin apatah lagi..sian makcik kantin..lepas 7 bulan missing in action..pakcik manager balik ke tempat asal..peras ugut mintak duet kat makcik kantin..aik??? pe punya jantan la pakcik manager tu..aduyai..

bila makcik kantin xmo kasi duet kat pakcik manager..pakcik manager mengamuk..makcik kantin mintak cerai..tapi pakcik kantin xmo..apela..betapa setianya makcik kantin ( setia ke bodo??)..even dia layak nak tuntut fasakh..dia still tunggu pakcik manager balik umah..

dipendekkan cite..akibat asyik diugut dan diancam oleh pakcik manager..makcik kantin wat report polis..takut pape yang buruk jadi..sebab anak sulung makcik kantin cedera sebab gaduh dengan pakcik manager..yela..anak mana yang sanggup tengok mak dia diperlakukan macam anak itik oleh laki dia sendiri kan..

lepas wat report polis..pakcik manager erus hilang kan diri lagi..sampai sekarang xpenah dia tunjukkan batang pelir dia kat makcik kantin..

dan sekarang makcik kantin terpaksa kerah tulang empat kerat dia kerja kat kantin skolah sebab nak sara anak-anak dia..

nak kahwin len pun..da serik agaknya..tapi..xdela aku penah tnye dia da serik ke blom..aku tao cite ni pun bila makcik tu sendiri yang becerita..nakberkongsi perasaan agaknya..atau maybe sebagai peringatan kat aku..

Thursday, December 3, 2009

SILAKAN PEGI MAMPUS


dulu kite selalu mesej..borak same-same..gelak same-same..pape pn yang kite buat mesti dikenang yang indah-indah..sampi ase macam xnak lari dari mase tu..

sekarang..kite dah lain..xdapat sembang selalu..selalu rase rindu.. jangan lupe..ade or xde saye..saye sentiasa nak awak senyum selalu.. =)

aku rindu ang sangat! mmg salah aku..ak ngaku..btw..selamat hari raya aidiladha..

bangsat!! melutut sembah sujud minum air basuh kaki aku pun aku xkan lupa..

9 BULAN..DA BLEY BERANAK DA..


Redup matamu memandang wajahku
Jangan menangis
Memang benar dulu kunci hatiku
Ada padamu

Aku kembali dimatamu kini
Bukan kerana kamu
Bukan niatku melara hatimu
Usah khuatir

Jika hadirku melukai hati
Maafku pohon abadi
Kini dihatiku satu puteri
Yang pasti bukannya kamu

Ampunkan aku..
Seandainya engkau menangis lagi

Ampunkan aku..
Memang aku bukan lelaki dulu

Ampunkan aku..
Seandainya engkau masih merindu

Ampunkan aku..
Mendung ini pasti akan berlalu

Redup matamu memandang wajahku
Jangan menangis
Kita lewati saat kau dan aku
Leka menari

say it..