Saturday, February 6, 2010

aku yang pemurah..

sahabat sahabatku sekalian..di sini ingin sekali aku menasihati sahabat sahabat sekalian..
BERSEDEKAHLAH walaupun doposen..

last week..membe aku..encik polis datang..ada urusan di sini..sambil2 tu sempat gak la dia ngula jumpa aku..kitorang pegi lepak kat downtown cheras..sonok aku nek kete polis..ase macam inspektor aleza plak..

lepas penat2 pusing downtown tu..kitorang lepak minum kat kedai..pastu..tengah aku syok2 kira duet aku yang xbpe nk banyak tu..datangla sorang makcik bertongkat sambil memegang tisu..and macam bese..adela sorang yang datang ngan makcik tu..penunjuk arah kot..

makcik tu hulurkan tisu kat aku..dan semestinya tisu doposen tu berbayar..aku pandang encik polis..encik polis pandang aku sambil senyum2..

"bagi ja la.."

aku pun terus hulurkan dua helai not biru yang ada kat tangan aku..sambil senyum..nak tambah pahala..

tengah syok2 borak..tiba2 datang sorang laki tegur encik polis..dipendekkan cite..encik mata besar tu membe encik polis..dulu dia penah ada kes..pastu encik polis ngan beberapa lagi encik2 polis yang len tolongla encik mata besar..encik mata besar ni pemilik salah satu kedai baju yang ada kat downtown tu..dia cakap lepas minum ni pegila kedai dia amik baju..AMIK??

mula2 tu aku segan gak la nak pegi maen amik je baju kt kedai tu..tp disebabkan 'dihasut' oleh encik polis..aku pun capaila 2 helai baju..tapi encik mata besar cakap,

"aik..xkan 2 lai je..amikla lagi.."

AMIK LAGI?? aku sengeh sambil geleng kepala..mau tapi malu..

dia tengok aku tercegat je kat situ..encik mata besar pun amikkan aku baju..baju..baju..baju..xcukup dia kasi yang gantung gantung..dia bukak lagi kotak baju..and kasi lagi baju..baju..baju..baju..and baju kat aku..xcukup dalam kotak..dia bawak kitorang pegi van dia kat tepi jalan..and lagi sekali di kasi aku baju..baju..baju..seluar..seluar..baju..baju..baju..and baju baju baju baju..sangat banyak dia kasi aku baju..sangat sangat banyak..aku da naek segan..tapi naek syeh aku tengok baju baju tu sume mengatasi rasa segan aku..aku pun pilih dan pilih dan pilih dan pilih baju baju baju baju yang aku asa aku berkenan..

akhirnya..penuh bonet keta polis yang encik polis bawak ngan beg plastik baju..bukan setakat aku ngan encik polis ja yang dapat..encik mata besar siap tolong bungkuskan baju baju baju dan baju untuk pegawai encik polis..ASP Sabtu kalu xclp nama pegawai tu..terima kaseh encik mata besar..dia siap soh pekerja dia cam muka aku..next time pegi aku bley amik ja seberapa banyak baju yang aku nak..fuh!!!

kol 5 pagi aku sampe umah..dengan senyum lebar..prasaan ngantuk yang berkobar2 hilang trus..

so kawan2..bersedekahla..murah rezeki kita kalu kita murah ati..sedekahla..walopun kita tao itu sume sindiket punya keja..ikhlaskanlah hati seikhlas mungkin..xdapat on da spot..laen masa msti dapat..