Wednesday, March 17, 2010

SETTLED!!

setelah 56 hari..at last..sumanya da setel..a lot of thanx to my beloved abea..4 owez be by my side dalam 56 ari ni..klu dia xde..aku xasa aku mampu nak face all of dis sorang2..thnx to my new fren gak..budak kecik rambut putih sbb kasi aku pakai lori ko..for FREE..klu xde ko..canela aku nak wat keje tu kan..thnx gk to farah ain sbb byk teman aku when i was alone..jln2 downtown..lepak steamboat..release tension aku sket..

dalam 56 ari aku susah ni..byk bnda yg ak da blajar..mcm2..n yg plg bg kesan dalam idop aku..frenship..selama ni aku terlalu memandang tinggi nilai persahabatan..n sampe satu tahap makan diri sendiri..persahabatan tu macam tikam aku dari belakang..adoi..aku blajar mcm mana perkhidmatan yang sepatutnya dibayar ratusan ringgit tapi diberi free..
atas nama sahabat..aku blajar mcm mna seorang pesalah yang menjadi buruan polis sanggup merisikokan diri sendiri untuk tolong seseorang yg baru je dia kenal..atas nama sahabat..ada juga yg kunun prihatin..atas nama sahabat..tp kprihatinan diorang bertanya tu bkn untuk menolong..tapi untuk dijadikan sebagai salah satu pengetahuan am..ataupun dijadikan salah satu topik yg nk diborakkan di kedai2 mamak..dan masing2 wat kesimpulan sendiri..wahh..hebat btol diorang..mcm sial..ada gak..atas nama sahabat..ajak aku lepak jalan2 mcm dulu2..tp d akhir ayat..ade plak bunyi.."jom r pegi..bley ko blnje aku.." tu je motifnya..maybe duet is everything skrg ni..tp bg org yg mcm aku..frenship is not about money..time banyak duet..ko la sahabat aku dunia akhirat..time susah..masing2 cbok nak wat forum bincang kenapa aku slalu buat masalah tnpa amik peduli pun apa sebenarnya yang jadi..
ada satu ari aku berjalan dengan salah sorang sahabat aku..
sahabat ; ko tao x suma yg jadi ni sbnrnya salah ko sndiri?
aku ; pesal plk?
sahabat ; klu ko xcari masalah..bnda cmni xkan jadi
aku ; bkn aku yg cari masalah..aku pun xmo bnda cmni jadi..ko xto pape jgnla senang2 je ko
nak salahkan aku..
sahabat ; citela pe bnde yg sbnrnya tu
aku ; diam................
perlu ke aku bercerita?? aku ada sebab ak sendiri nape ak xprlu critakan sumanya dekat diorang..n prlu ke diorang wt kesmpulan sendiri kalu diorang xto pape langsung?? xperlu aku ase..klu aku trpksa brcerita sekadar untuk nk memuaskan ati diorang..aku perlu bercerita from A to Z...n if aku prlu brcerita semuanya kat diorang..aku trpaksa mmbuka aib..bkn sje aib aku..tp aib org len gak..perlu ke aku wt camtu?? ade org yg ak bley critekan anythng..tp die sndiri pun brtndak tnpa dgr dr pihak aku..so..pe lg yg ak bley wt?? n at last ak wt kptsn..pg matila diorang..ak xmo pduli pe yg diorg nk ckp psl aku..at lis ade gak yang phm..btol pe yg abea ckp kt aku..
"sepyo bulih oyap gpo2 pun sbb sepyo xdduk nge kito..adieq sbr r deh"
aah..ak mmg sgt sbr..sgt2 sabar..tahniah juni..hehe..
ade gak yg slama ni bangga melaungkan nilai2 sahabat..tp bila ada slack sket yg aku wat..trus aku digugurkan dr list..its ok..wlopun ade sket trkilan tp ak konfdenkan diri aku..pe yang aku wat btol..dan aku akan sgt2 nyesal klu aku xwat pe yang aku da wat..yeah!!!

second thing dat ive learnt..dengki..xkemana pun klu asyik brhasad dgki kt org..ckupla ngn pe yg kite ade..wahh..bkn nk brcramah agama..tp even aku ni xdela sealimah mne..ak tao dengki kt org tu dosa..mmgla byk lg dosa2 yg ak da wat..tp xde niat ak nk tmbh dosa2 aku nk brdengki-dengkian kt orang...masa mula2 janji cantek je..xkisah..ok..oryte..no hal..tp lama2 berubah..ak langsung xdpt pkir reason npe die wt cmtu..yg ak dpt pkir..die dengki..die jeles..tp nape?? kalu nk ckp bab duet..mmg aku surrender..ak xbyk duet..so..klu dengkila sbb die wt cmtu..aku xde hal..ak bley wat cara len..xde hal..n thnx gak bcoz in a certain way..die da memudahkan keje aku..wlopun aku trpksa menderita smpe skrg..its ok..
ade gak yg dengki+selfish..korang pke tudung sampe buku lali pun..korang smyg tungging trbalik siang mlm pun..klu ati da mcm bangkai..xpyh mmpila nak msuk syurga..korang ikot aku je masuk neraka..haha..dala muka udoh..mulut mcm longkang..patutla sekor jantan pun xde nk kt korang..klu ade pun yg kepala berlubang tiga..da mcm org asli da aku tgk..arini ari korang..sok2 ari aku plk..klu ikotkan ati..mmg berbuih mulut korang ak kejekan..korang bley wt clake kt aku..aku spuluh kli bley bg blek clake tu..tp dsbbkan aku igt pesan abea..aku sabarkan ati..
"kalu adieq mkir gano susoh payoh abea loni..adieq sbr deh..bia abea sore jah prngai udoh..abea xsey adieq wt kokse"
penagih dadah pun tao berfikiran waras..apetah lagi korang yang kononnya sangat beriman tu..pigida..

n plz..dont judge pipel klu kite xkenal sape die sbnrnya..n dont simply trust pipel even kite da 14 thun knal die..

kepada sahabt2 sekalian..aku ttp mcm dulu..nilai persahabatan bg aku sgt tinggi..sbb ak tao xsuma sahabat sanggup pijak kepala sahabat sendiri..tp once sahabat tu betray aku..ak sanggup masuk neraka klu hnya sbb ak xdpt maafkn sahabat itu..

3 comments:

  1. xpa.. tak perlu ceritakan pada aku, aku dah tahu semuanya.. (gaya tok moh)

    ReplyDelete
  2. btol sggp msk neraka?pk btol2...pnas 2....

    ReplyDelete