Saturday, February 26, 2011

BIGGEST MISTAKE


istighfar banyak-banyak wahai junilaila..
you've done something terrible..
really-really terrible..
instead of protecting and defending..
you ruined it..
fuhhh!!

my dear Allah..
please forgive me..
please protect me from doing such a stupid thing..

and it won't happen again..
i promise..
insyaallah..

they will be my priority..
till the end of my life..
as the promise that i've made
with YOU..
insyaallah..
insyaallah..
insyaallah..

Friday, February 18, 2011

SEDAP


ni air favorite aku..ice lemon tea..season punya brand..sedap gile..lagi2 bila minum tengah2 panas..fuhh..nikmatnya xdapat nak diungkapkan dengan apa2 perkataan pon..tapi kalau korang nak try..aku suggest korang minum yang dalam tin punya..masyuk dia...fuhhhhhh...

yang ni kotak punya..yang dalam kotak ni kurang sket masyuk dia..aku pun tak paham sebab apa..yang dalam botol pun kureng gak..

tapi apa2 pun air ni memang lazat menjilat2..aku suka beli sekatun..yang ada 24 tin tu sekaligus..then simpan dalam peti ais =) asal dahaga je aku minum..memang terbaik..

tapi sebenarnya xelok jugakla kalau asyik teguk air ni..air tin kan..bukannya elok sangat untuk kesihatan..minum air masak je..jimat pon jimat..

Sunday, February 13, 2011

TRANSFORMATION

saja nak tunjuk transformation aku dari baby sampai sekarang..tapi untuk dis post aku rajin nak taip sampai aku sekolah rendah je dulu..bosan2 buat esymen..saja nak segarkan hotak..


time baby2 dulu..ahaks..hitamnya aku..nasib baik sekarang da putih..wawawwawa..aku dulu lahir kat perak..kat kuarters guru SMK Dato Idris, Pantai Remis..bapak aku mengaja kat sekolah tu dulu..dalam lima2 beradik..aku sorang je yang lahir kat perak..yang semua kat Perlis..



yang ni time aku umur setahun..hahaha..bedak sejuk..pakai skirt..kepala bulat..muahahaha..so bukan sebab aku da tua..tapi memang dari kecik rambut aku sikit ok..yang paling aku ingat mak aku cita..dulu aku selalu ikut budak2 sekolah bapak aku naik lori pegi kebun atas bukit dekat umah aku tu..pastu main2 dalam lubang orang korek nak tanam tiang rumah..pastu balik rumah nangis2 sebab p**n masuk pasir..pedih..hahaha..patu abang aku selalu bengkek je ngan aku sebab tiap2 senja kena pegi cari aku suruh balik rumah..then..time aku umo 4 tahun..kitorang satu family pindah pegi Perlis..sampailah sekarang..



ni plak gamba aku kat tadika..jangan xcaya..aku tadika PASTI tao..pada sapa2 yang xtao PASTI tu ape..sila google..haha..PASTI tu tadika yang Islamik la..well...haha..kat tadika ni tak boleh pakai seluar..tapi aku dulu..dengan membe2 aku..punyala sangap nak pakai seluar kat tadika..sanggup bawak bekal seluar pegi tadika..time nak balik tu..sementara tungu pakcik van merah datang amik..kitorang pegi tuka seluar dalam toilet..pastu stay je kat dalam toilet tu sampai van merah datang..puas dapat pakai seluar kat tadika..even dalam toilet je..bila van merah sampai..terus berlari sekuat hati naik van sebab xmao kasi cikgu marah..



yang ni gamba kat Langkawi kalau tak silap aku..pegi hantar maksu aku..hanta ke mana aku tak ingatla plak..time aku ingat lagi..betis aku berdarah sebab terjatuh time tengah panjat2 benda alah tu..abih skirt aku yang cantik tu..tengok kasut merah ngan stokin bunga2 aku tu..cantik kan?? haa....kasut raya tu..aku beli dekat KL time pegi rumah makjang..besala..kanak2 dapat pegi KL..heaven gila la kan..


ni moto yamaha bapak aku..moto ni la yang aku pakai time mula2 belaja bawak moto..bising gila..mak aku cakap aku pernah kena timpa dengan moto ni..masa aku kat Perak lagi..ala..kecik2 lagi..xtola pe yang aku buat sampai moto ni jatuh..aku belaja bawak moto time aku darjah 2 lagi..betina garitla katakan..tapi time tu nak naik tongkat tak agkat lagi..da start moto baru angkat tongkat..tapi sebenarnya aku memang da ditakdirkan terer bawak moto..nk wat cmna..muahaha...


ni gmba aku darjah 6..time dapt 5a UPSR..(sangat perlu untuk mention ye =p) tengok tudung aku..klako gile..hari2 penting cmni je aku lipat tudung smpai macam tu sekali..hari2 lain sarung cmtu je..sekolah rendah..biasala kan..time ni sebenarnya aku tengah sedih..cewah..hari keluar result UPSR tu sama hari dengan hari penyampaian hadiah akhir tahun sekolah aku..malam sebelum tu bapak aku cakap..
"esok ayah tak mau p sekolah sebab tahun ni xdak sorang pon anak ayah nek pentas"
aku pun diam jela..da memang btol..sebab tahun2 sebelum tu ada jugakla anak dia yang naek pentas..nak dijadikan cerita..UPSR punya result keluar..and aku dapat 5A..aku naek pentas..tapi bapak aku tak ada..sedih jugakla..tapi nasib baik balik2 je rumah..bapak aku kasi 50 hengget..trus aku pegi wt makan kfc..budak2 kampung la katakan....



next time aku sambung lagi..seronok plak kenang2 ingat2 kisah lama =)

Sunday, February 6, 2011

PERFECT


aku baru balik dari menziarahi family abang sepupu aku yang baru meninggal dunia pagi tadi.
arwah baru berusia 28 tahun..dan disahkan meninggal akibat serangan jantung.
arwah tiba-tiba collapse ketika keluar dari bilik air setelah selesai menunaikan solat Subuh.
baru lebih kurang setahun mendirikan rumahtangga..mempunyai seorang puteri yang baru berusia setahun.
sedihkan..bukti kekuasaan Yang Maha Esa..ajal datang bertandang tanpa mengira usia.

and part yang paling meninggalkan kesan kat aku..
di saat arwah sedang nazak, arwah sempat meminta isterinya meletakkan puteri mereka disisinya..
"Papa,cium..Papa,cium"
rengekannya seolah-olah memahami yang Papanya akan pergi.

we never ask AJAL to come
without realizing it
it will come
perfect time in a perfect situation

sekadar peringatan untuk diri sendiri

Al-Fatihah untuk Abang Azriq
semoga rohnya dicucuri rahmat dan
ditempatkan dalam golongan orang-orang beriman


Friday, February 4, 2011

CEGU MAKAN SAYUR

anak murid : cikgu, cikgu makan sayur tak?

cikgu : makan, kenapa?


anak murid : rumah saya ada tanam sayur. kalau cikgu nak bolehla.

cikgu : ada sayur apa kat ru
mah awak?

anak murid : macam-macam
sayur ada. cikgu nak sayur apa?

cikgu : cikgu nak kacang panjang, cili dengan kangkung. nanti cikgu bayarla.


anak murid : nanti hari Isnin saya bawa. cikgu tak payah bayarla. kalau saya cakap cikgu nak,
mesti ayah saya tak bagi bayar.


tak sangka dalam zaman macam CJ7 ( terpengaruh dengan cita aku tengok semalam), situasi macam ni masih "relevan"

Tuesday, February 1, 2011

SAYA BARU BELAJAR

semalam nak pegi jalan-jalan dengan POK EID..
tiba-tiba teringin nak pakai shawl..
apa kejadahnya??
bio le aku..
punya semangat iron shawl baru beli..
beli dengan ama kat Times Square aritu..
dengan sengihan aku duduk depan cermin..
mula melilit-lilit shawl kat kepala hotak aku..




lilit punya lilit punya lilit..
aku da paneh hati..
asyik xjadi je..
padahal da bukak youtube siap tengok cara-cara pemakaian selendang..ewahh
POK EID da tersengih-sengih..
aku da sakit hati sebab asyik x jadi ja..
siap hentak-hentak kaki kat lantai..
lilit selendang sambil menghentak kaki..
wow..hebat!!
last-last aku ambil selendang lain..
selendang yang adik aku bagi..
iron..
lilit..

lilit lagi..

dan lagi lilit..
lilit lagi-lagi..

dan akhirnya....



tarraaa.....

setelah lebih setengah jam..akhirnya aku berjaya...


CONGRATULATIONS JUNI!!!!


then..pegila jalan-jalan kat downtown Cheras..
then..laju-laju aku ajak POK EID balik..
then..suruh POK EID berhenti tepi jalan..
then..terus bukak selendang yang cantik tu..
then..then..then..entahla..

jalan xsampai sejam..aku rasa selendang ni mencekik-cekik leher aku..
langsung aku tak boleh nak berjalan..
aku pun tak faham masalah sebenar selendang ni..
sudahla..
agaknya aku dan selendang memang tiada jodoh..
ataupun sebab aku demam..
so selendang xjadi..
kaitannya???

entahla.....