Tuesday, August 30, 2011

PERASAN vs PERASAAN


Mr Lova
sungguh dulu aku tergedik-gedik gilakan kao..tapi sungguh jugak aku pandai cover..konon cool la kan..imej seorang Juni mesti mao jaga......hakk ptuiii....susah kao tao aku nak berlagak cool depan kao..SUSAH!! owh.....teringat peristiwa duduk berhadapan dengan kao dalam train......time tu aku da ade bf..ahaks...tapi aku still suke tengok kao........wtf!!! lepas abih sekolah...selepas BEBERAPA tahun.....baru kao bagitau aku kao pon suke aku??? kenapa selepas BEBERAPA tahun??? da habisla suke aku dekat kao tu...aiyooo...peristiwa jam tangan peristiwa di gua pegang tangan peristiwa kao tanya aku aku cakap ada bf....owwhhh....siries shit aku memang langsung tak ingat...at last........kao dah pun berpunya........................ehhh....sekarang kao da single kan????? ehem...ehem....xpela...aku lagi selesa berkawan.....

Mr Will-Be-There-Where Ever-I-Go
first love la konon2.......satu2nya yang sampai sekarang aku still have to meet his family......owh.......tergamam bila bekas mak mentua salam hug kiss pipi aku setelah 2 tahun aku sombong angkuh riak sebenarnya segan dan malu nak pegi melawat mereka...............................aku pun wonder.......jaoh mana pun aku pegi.....at last mesti aku balik jumpa Mr Will-Be-There-Where Ever-I-Go ni.............kadang2 rasa selesa bercerita segala yang berlaku kat diri aku ni dekat dia........................tapi sekarang dia da ada buah hati pengarang jantung yang tak kenal aku tapi nak kerek2 dengan aku pooorahhhh................dan aku tak rasa nak ulang benda yang sama setelah dua kali aku menyakiti dia...cewahhhh.....soory dear...really...i didn't know you were badly suffered..........it was just for my own satisfaction............

Mr Hard Hair
xto nak bagi nama apa...teringat plak dekat rambut yang buat kepala dia jadi besar........aku bukan tak kesian dekat hang weyh...tapi serious shit...............you are not my taste...........hahahahah.....boley????? boley aje........

Mr Ashkar
you were torn between me and your fren and i was torn between you and my bf.......awww..........sorry...aku lagi suka menjadi seorang sahabat kepada seorang lelaki macam kao......loket ni aku pakai bukan time nak jumpa kao saja yee...........dont salah2 paham......aku pakai balik lepas aku da tak ada loket wajib yang kena pakai..........................kao pun da jadi tunang orang....xlama lagi nak jadi laki orang bapak orang atok orang moyang orang............semoga bahagia and aku nak jadi membe kao sampai bila2...boley????

Mr Cikeding
PLEASE GO AWAY!!!! PLEASEEE............

Mr V
aku memang lembap lampi blur.....so semuanya salah kao...kalau ko cakap trus terang straight to the point depan muka aku tak payah nak kias2 sanggup datang dari johor amik aku dekat serdang pegi jalan2 melaka lepas tu hantar balik lepas tu cakap aku tak paham bahasa kao nak aku.................yeee...................aku memang lembab...............kalau tak mesti sekarang aku boley naik Vios kao balik kampung tak payah susah2 naik bas kebas punggung.................................eh..kao ingat tak ayat last aku haritu??????
"kao sedar tak kau tu tunang orang?"
tapi kalau hari2 ko datang amik aku bawak pegi jalan2 pun xpe..aku tak kisah.....heee

Mr Almost Rite
nothing to say.........sorry for doing this........believe me this is for our own sake.............THANX A LOT.........eh...tibe2 ase nak nangis plak......dang!!!

Mr Guitarist
we started as fren....tapi disebabkan masing2 bodoh tungau langau cengkerik...frenship yang da hampir 5 tahun ni terputus.......padan muka kao................tapi sebenarnya aku tak rasa ralat pun dengan pemutusan persahabatan ni.............sebab semua salah kao........padan muka kao!! padan muka kao!!! selamat hari raya..................jangan kacau aku lagi da ok.............nanti aku bakar gitar kao tu.....

Mr White Hair
ko memang kiut baik tak kedekut sempoi sweet..............tapi my frenship with your girl is still at the top of my list......................................even sekarang your girl is not yours anymore....aku lagi suka berkawan dengan mamat tak tentu arah macam ko.....rasa sangat selesa walopun nak kentot dalam kereta...ya.....aku sayang ko.........oryte???

Friday, August 26, 2011

AKU ADA KAMPUNG..

12 jam perjalanan dari JB ke Perlis..perghh..akhirnya sampai gak aku kat umah..thousands thanx to Mr. V sebab amik aku kat hostel pegi jalan-jalan beli slipar jepun hantar aku pergi terminal belanja coolblog tapi pearl da habis....terima kasih gak kat Budak Baik sebab datang terminal jumpa aku..

owh..aku lupa bawak sweater....tahap kealpaan aku memang makin teruk..betul cakap Lialuvhatetragedy...alzheimer aku da makin teruk..hahahaha...patutla semacam je aku rasa...tak bawak sweater kalau nak naik bas malam ke siang memang satu disaster sehebat tsunami Jepun.. nasib baik dalam kete Mr. V ade sweater... pinjam dlu ah..

aku tido dalam bas.. seda2-sedar pukul 4 pagi da smpai Bidor..perghh... boley tahan ar laju driver tu drive bas tu kan.. owh...naek bas tu tengok2 ade Cik KBE dalam bas... aku pun suruh mamat yang duduk sebelah die blah oegi duduk seat aku kat belakang...nasib baik mamat tu patuh pada arahan aku..muahahaha...

turun sahur kat Bidor..kedai mamak makan nasi lemak yam dengan teh tarik..walaopun aku tak boleh pose..tapi aku tetap nak sahur..amik berkat kata orang...da siap sahur..bas gerak...nak tidor sket punye payah...ekon bas sejuk nak mampus...sweater pinjam pon tak berkesan....

pukul 1030 sampaila perlis...kat perlis xpernah ada orang panggil Terminal Perlis ye Budak Baik..hehe...sini orang panggil Stesen Bas Kangaq ja..hehehe...turun2 bas nampak membe aku tengah sengeh2 pandang aku...hahaha...tapi die bukan datang nak jemput aku la...die tengah tunggu bas nak pegi KL.., ngong btol mamat tu... orang raya nak balik kampung... dia cbok nak pegi KL....sewel..hahaha

setengah jam lebey kurang tunggu..sampaila Mr Bapak dengan sahabat baik die..lari dari sekolahla tu..konfom da dua orang tu...sekolah tu kan tokwan diorang yang punya..muahahaha..

sampai rumah...perasaan yang sungguh enak..tersangat-sangat elazat..cari2 nasi kat dapur..ada udang masak pajeri nanas..kek..biskut raya..semua aku bedal...

Selamat Pulang Kampung Juni!!!

ye...terima kasih..terima kasih...

Thursday, August 25, 2011

SHOOH SHOOHH!!! KAO BODO PERGI MAEN JAOH2..AKU NAK BALIK KAMPUNG

minggu yang sangat memenatkan kepala hotak dan tubuh badan aku..mood nak balik berkobar-kobar..tapi esymen test esymen presentation pompuan bodoh tak diajar..semuanya betul-betul merosakkan mood nak balik aku..keserabutan kepala hotak aku sampai boleh buat aku tipon abang aku..borak-borak pasal awek pasal nak pegi merisik pasal cincin tunang pasal katil almari dressing table yang dia baru tempah..seronok..tak pernah seumur hidup aku..aku call abang aku borak lama-lama-lama-lama..

hari ni...hari yang teramatlah menyenakkan hotak aku ni..semalaman tak tido sebab buat esymen...(aku memang jenis keje last minute...so what?? da 23 tahun aku idop wat keje last minute)...pagi2 da rushing nak pegi class..presentation...jumpe lecturer....berdepan dengan pompuan tua tapi akai macam budak terencat....balik class ade discussion...lepas discussion taip surat WTF!! lepas taip pegi hantar kat department..teman rumet pegi HEP amik barang...letih!! letih!!

Mr V lambat reply msg aku nak merajuk...(hakk tuii kau Juni..jijik ah nak merajuk bagai).....biarlah..aku pun manusia yang ada hati perasaan....muehehehe...nasib baik Budak Baik belikan aku nasi tomato...kenyang gak perut dalam hati tengah panas2 membara menggelegak ni..

dah..aku nak tinggalkan segala keserabutan yang sementara ni..aku nak balik kamapung!!!! yeah!!! nak balik kampung!!!! yeah!!!

lagi sekali....

aku nak balik kamung!!!! yeahh!!!

hah..excited sampai silap eja....!!!! yeah!!!!

bodoh!!!! kao bodoh!! kao bodoh!! bangang!!!

i promise..one day i'll slap your face!! i swear!!!

balik kampung..hohohohho balik kampung...hohohohho balik kampung...hati riang!!!!!

Wednesday, August 24, 2011

INTRODUCTION OF ELT METHODS - How To Evaluate Writing

1- CONTENT
- thesis statement
- related ideas
- development of ideas
- consistent focus

2- ORGANIZATION
- effectiveness of introduction
- logical sequence of ideas
- conclusion
- appropriate length

3- DISCOURSE
- topic sentences
- paragraphs unity
- transitions
- discourse markers
- cohesion

4- SYNTAX/GRAMMAR

5- VOCABULARY

6- MECHANICS
- spelling
- punctuation
- citation of references
- neatness and appearance

INTRODUCTION OF ELT METHODS - Benefits of Groupwork

1- GENERATE INTERACTIVE LANGUAGE

2- OFFERS AN EMBRACING AFFECTIVE CLIMATE
- cooperating and increase motivation
- passive students become active

3- PROMOTES LEARNERS RESPONSIBILITY AND AUTONOMY
- students will not have time to relax
- difficult to "hide"

4- A STEP TOWARD INDIVIDUALIZING INSTRUCTIONS
- varying hidden abilities

EXAMPLES

1- games
2- role-play
3- drama
4- projects
5- interview
6- brainstorming
7- information gap
8- jigsaw puzzle
9- problem solving and decision making
10- opinion exchange

INTRODUCTION OF ELT METHODS - Grammar Technique

1 - CHART
- practicing patterns
- clarifying grammatical relationship
- understanding sociolinguistics and discourse constraint

2 - OBJECTS
- kinesthetic and hands-on dimension into teaching
- engage students in communication
a) practice conversation rules
b) other discourse constraints

3 - MAPS AND DRAWINGS
- prepositional phrases
- question forms
- imperatives
- getting intention, asking directions, receiving/clarifying information and terminating conversations

4 - DIALOGUE
- introducing and practicing grammatical points

5 - WRITTEN TEXT

INTRODUCTION OF ELT METHODS - Reading Text Selection

1- SUITABILITY OF CONTENT
- interesting, enjoyable, challenging and appropriate for the goals in learning English

2 - EXPLOITABILITY
- facilitates the achievement of certain language and content goals
- exploitable for instructional task and techniques
- integratable with other 3 skills

3 - READABILITY
- lexical and strutural difficulties that challenge without overwhelming students

INTRODUCTION OF ELT METHODS - Textbook Selection

1 - GOAL OF THE COURSE
match with the content of the textbook

2 - STUDENTS' BACKGROUND
a) age
b) native language and culture
c) educational background
d) motivation and purpose for learning English

3 - LANGUAGE SKILLS
- integration of skills
- balanced approach towards the skills
- emphasize skills = curriculum emphasize

4 - SEQUENCING
- materials are organized
a) grammatical structure
b) skills
c) situations
d) some combination of above

5 - ACCOMPANYING MATERIALS
- useful?
a) workbook
b) tapes ( audio/video )
c) posters/flashcards
d) sets of test

Monday, August 22, 2011

JOURNEY TO BP


best weekend ever sepanjang almost 3 months aku kat maktab 'tersayang' neh..aku nak namakan weekend tu Journey To Batu Pahat With Besties..gempak tak?? gempak tak?? ('',) Impian aku nak jumpa dengan Mak Daten tu tercapai..bukan nak jumpa dia sangat pun sebenarnya..tapi sebab excited nak tengok perut boyot dia..hehehe..

my journey began with Mr CEO and Papa Jahat hantar aku ke Kulai..sungguh baik hati mereka meredah hujan memandu CBS Brader Loq jauh ke Kulai..jauh ke?? xdelah jauh sangat pon sebenarnya..sampai di Terminal Kulai Mr V plak datang jemput aku..kete baru..kete baru..yeay yeay!!




ni la Mr V..tapi identiti beliau terpaksa dirahsiakan..kenapa?? kenapa?? adala sebabnya tu..muahaha..haih..nak berkawan-kawan pun susah kan..padan muka..sapa suruh menipu..bukan salah aku..salah orang lain..hehehehe..sikit lagi nak kantoi..nasib baik aku pandai cover line..baek punya..!! cess....

Mr V hantar aku sampai Kluang..jalan-jalan kat bazar ramadhan Kluang..first time aku pegi bazar ramdhan sepanjang bulan pose ni..perghh..dapat plak makan cucoq cempedak..lazat..tapi tak boleh celen Mak Lela punya cucoq cempedak la..wooo wooo..homesick =( lepas tu bukak pose dekat kedai makan nasi tomato yang sejuk tapi sedap..sambil tunggu ibu mengandung roger..

da abih bukak pose..Mr V hantar aku pegi jumpe ibu mengandung..sungguh mengujakan..haha..over btol la hang ni Juni..so what?? aku memang over excited..siap tergedik-gedik siap..jumpa ibu mengandung kat Petronas..dia ajak aku tido kat umah dia..eh..umah akak dia..




planning awal memang nak tido kampung ibu mengandung..aku da siap packing baju da nak tido sana..tapi cancel last minute atas sebab-sebab tertentu..so aku pegi sehelai sepinggang aku yang tak berapa nak ramping je la..tapi bila ibu mengandung ajak..tak sampai hati plak nak tolak..so aku pun follow la..Mr V pun blah..tanggungjawab hantar aku da terlaksana la kononnya tu..muehehe..

kitorang pun bergerak la ke Batu Pahat also known as BP...perlu ke?? perlu la..mana tau ada orang buta huruf tak pernah tao BP is Batu Pahat..sebelum sampai rumah singgah kejap kat BP Mall..ibu mengandung nak shopping..pompuan ni tak padan dengan pregnant..jalan pusing-pusing mall macam xde orang dalam perut die tu..haih..aku yang single mingle ni plak yang penat terhegeh-hegeh sesak nafas..

da siap jalan-jalan..kitorang gerak balik kampung.. Sri Medan nama kampung tersebut..tiba-tiba nak skema batak kan..duduk umah akak die..punyela sporting akak dengan abang ipar dia..aku macam besela..mula-mula kenal memang aku tak reti nak cakap banyak..pemalu la katakan.. lepastu akak masak sebab ibu mengandung cakap lupa nak bawak aku makan..hekhekhek.. perghh..nasi panas..ikan masin..ke ikan kering?? ntah..aku pun xto..dengan sotong masak mnde ntah..simple je..tapi memang puas hati sebab aku da lama tak makan home made punya lauk..

da kenyang..besela kan..mata aku secara tiba-tiba menjadi berat..berat mata memandang berat lagi bahu memikul..sambil msg2 dengan Mr V..aku pon terlelap..umah tu kelilingnya kelapa sawit..memang sejuk sedap lazat lena je aku tido..perghh..

esoknya pukul 759 pagi pagi buta aku da bangun..perghh..tak pernah aku bangun seawal ashaari begitu di hari weekend..

eh..tiba-tiba teringat tragedi kuih tat nanas dengan nasi goreng..ahhh..biar la rahsia..hehehe..

dengan mandi tak..basuh muka tak..( muka aku xbasuh pun tetap suci macam basuh dengan air suam) kuar ikot ibu mengandung pegi hantar baju laki dia kat tailor pegi market beli barang nak masak bukak pose beli spender aku sebab aku kan pegi tido umah orang sehelai sepinggang..owhh...

balik rumah..tido kejap..bangun siap-siap sebab ibu mengandung nak pegi shopping kerepek..pegi tempat jual kerepek tu kan..mak aihhh...tak pernah aku tengok kerepek yang banyak cmtu..ibu mengandung borong sampai seratus hengget lebih..nak bagi mak mentua katanya..ahaks..kaki bodek mak mentua pompuan ni...muehehehe..



lepas tu teman ibu mengandung pegi klinik nak scan baby..excited nak tao jantina babynya..aku plak terikut-ikut excited..ko gatal nak kawen eh Juni......hahaha..tapi doctor tak dapat nak kenal pasti jantina sebab baby da besar..aku siap kena sound dengan doktor tu sebab amik gamba time scanning..hehehe..mnala aku tao procedure time scanning tak boleh amik gambar..aku bukannya kawen lagi pon...pregnant pon blom.. ;)




hidangan bukak pose last day..perghh..bihun sup ayam..nasi.telur masin telur dadar kerang rebuih dengan sos and a lot of other lauk yang aku tak tao nama..memang kenyang gile..ha..buah limau bali pon ade..memang pergghh la..memang kenyangla..bagi orang yang ngidam lauk umah macam aku ni kan..memang heaven la..makan sampai perut penuh bagai ada baby di dalamnya..

lepas siap berbuka..siap-siap la nak bergerak pulang..ibu mengandung nak balik esok..tapi lakinya suruh balik aritu jugak.mana tahan beb bini duduk jaoh..pregnant plak tu..hahaha..so siap-siap salam-salam semua..terima kasih sana terima kasih sini..journey to Jb plak started..

owh..lupa..

Seri Hani : kakak..name ape? lupe..
Kakak : lupe..pegi tanya ayah..kan tadi ayah da gito..
Seri Hani : *lari2 pegi tnya ayah
kak Juni...
Kakak : *senyum2 manis..poodah kao Juni.manis konon..
Seri Hani : bile kak Juni nak datang lagi?
Kakak : nape?
Seri Hani : sayang kakak Juni

owh..tak sangka ada kanak-kanak yang sayang aku...woo woo..terharu..

ibu mengandung drop aku dekat tol Kulai..Mr V sekali lagi kutip aku hantar balik Jb..banyak driver la katakan....



seronok! seronok! seronok! walaupun penat ikot ibu mengandung jalan macam xsedar diri die mengandung..tapi tetap seronok..kenapa?? sebab gadis yang kepala sama memang susah dicari..nasib baik kao da kawen...terima kasih..


Monday, August 8, 2011

PERUTKU MUSUHKU..PERUTKU SAYANGKU


trending topic time lepak-lepak di malam hari sekarang ni adalah work out..bina badan..nak jadi gagah perkosa badan tegap macam sazali tak pun tegap sikit-sikit macam aeron aziz dalam KL Gangster..meme r..eh..tu adi putra..ha..xpela..adi putra pon macho ape..

tiap-tiap malam masing-masing tunjuk otot posing-posing kadang-kadang kalah model spender..sampai KFC Finger Lickin' Good jadi medan pertempuran aksi gusti lengan..wahwahwah.. sampai kadang-kadang aku pun terpshyco jugak..damn!!

nak work out jugakla!!hahahaha..sial la..ptuii!!!

lepas tu teringat plak zaman-zaman dulu..time jadi junior lagi..sekarang da senior ( saje nak mention)..cik nak-kawen-next-year pernah tegur aku ( aku nak considerkan teguran die tu as a pujian..tak kira!! )

time tu baru balik padang..so keluar bilik pakai sport bra je..lepas tu cik nak-kawen-next-year pon keluar bilik gak..bilik kitorang dulu sebelah menyebelah je..kira jiran tetangga aku la..dia nampak aku..then dia cakap perut aku cantik...PERUT AKU CANTIK!!!! PERUT AKU CANTIK!!

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!

.lepas balik tadi gosip-gosip sket dengan cik nak-kawen-next-year tu..dia cakap aah..dulu PERUT AKU CANTIK..sebab dia ingat dulu aku tak makan nasi sebulan..

TAK MAKAN NASI SEBULAN??? abih tu nak makan ape????

betul ke?? betul ke aku boleh tahan tak makan nasi?? macam bukan aku je tu...hmmmm..

lepas tu dia cakap dulu tiap-tiap malam aku buat sit-up..TIAP-TIAP MALAM AKU BUAT SIT-UP..

ok..yang tu memang ak ingat la..dulu aku memang rajin..tapi sekarang nak BUAT SIT-UP TIAP-TIAP MALAM...MAMPUKAH AKU????

nak jugak..nak jugak..dulu kalau orang cakap aku gemok..aku da tak peduli sebab aku ada jawapan..

"Xpe..aku da ada boyfren.."

sekarang da tak boley bagi jawapan yang sebegitu rupa da..deng..

owh..how i miss someone to hold...

eh..

owh..how i miss the old me..

p/s : gmba di atas adalah my beloved sister..Lita..sial la..ptuiii!!!


Tuesday, August 2, 2011

JAWAPAN KEPADA SOALAN ANDA

i have chose to be a part of this..so i will not hesitate to do anything..as long as i can do it..it is not power or money that matter..it is all about faithfulness..