Tuesday, March 6, 2012

AKU CIKGU. KE??

Dah masuk minggu ketiga aku menjadi seorang cikgu. Ya, Junilaila sekarang sudah pun bergelar Miss Juni. Ewahh! Tapi, jiwa aku belum sepenuhnya lagi berjiwa seorang cikgu. Macam mana aku tau? Aku tau laaa..

Ada member aku yang sampai menangis-nangis kat luar. kelas sebab students tak respect, tak dengar cakap, tak bagi salam. So, mereka sememangnya berjiwa cekgu sebab aku, kalau students tak dengar cakap aku, kau pegi mampus. Malas aku nak layan lebih-lebih.

Bak kata Encik Hamdan, ciri yang paling freaking damn important untuk menjadi seorang guru yang baek adalah, adanya perasaan sayang kepada students.

Ok, aku masih belum dapat mencapai tahap itu. Maybe sebab baru 2 minggu. Mungkin perlu ambil sedikit masa lagi untuk mewujudkan perasaan sayang itu.

So far, sekolah aku oryte. Students sangat sporting dan supportive. Nakal sikit-sikit tu adatlah budak sekolah. Aku dulu maybe lagi teruk dari diorang kot. Cikgu-cikgu pun ok. Peramah dan tak ada yang bagi jelingan maut. Setakat bergurau senda sikit-sikit kadang-kadang agak kasar tu normal la. Lagi pulak selalu diorang nampak aku lepak dengan Mr CEO kat kantin sekolah tu. Alah, dah biasa dengan gurau kasar dengan orang keliling sebelum ni. Bukan setakat kasar, gurauan kurang ajar babi pukimak nokhorom pun da lali, so tak menjadi masalah.

Masalahnya cuma dengan orang yang berlagak bijak pandai tapi sebenarnya bodoh. Konon-kononnya bila ada tittle LECTURER, kau bagus dalam semua aspek, semua kategori, semua ciri dan semua-semuanyalah. Adab tak pernah ada, sopan santun macam tak wujud, pemikiran rasional macam tak kenal.

Layankan aje. Janji aku buat kerja aku. Aku tak ada masa nak jilat-jilat kipas-kipas kau.

Dah, aku nak pergi mengaja anak bangsa.


Sunday, March 4, 2012

CLEARING THROAT

Hesitation comes
when you stop
doing things that
you did and I just
wonder am I wrong...
again?