Sunday, December 30, 2012

FIRST LITTLE APPLE

       Jam 1.20 petang 29 December 2012, kakak ipar aku selamat melahirkan baby girl. First child, first niece, first grandchild, first greatgrandchild in our family. 2.8kg berat baby. Owh, aku sungguh excited. Over excited sebab dapat dukung baby. Well, sesungguhnya talent aku untuk menjadi seorang ibu mithali memang teserlah. Wtf. Kena tunggu 2 3 4 5 6 7 8 9 tahun lagi kot baru boleh apply kat baby sendiri. Sighhh.

       Aku memang suka baby. Tapi kalau da besar, aku jeling-jeling je. Hahaha. Lagi-lagi kalau budak-budak yang semacam je perangai dia. Semoga my niece ni tak pergi rumah orang sepah-sepahkan pasu bunga bila da besar nanti.




Derang laki bini nak namekan anak dara derang ni Inas Sofea. Tapi belum muktamad lagi. Excited baby berjaya meluncur keluar belum habis lagi.




Baby, mana-mana baby pon comey kan. Mana ada baby yang xcomey kan. 




See the talent? The extraordinary talent? Huahuahua. Tengok, diam baik berhemah je baby dalam dukungan aku. Well...

       Owh, Kak Mawariah cakap doktor cakap baby ade lesung pipit. Sebelah. Sejibik macam aku jugak.Huahuahua. Nanti da dapat gaji aku nak belikan baby celak Simplyct. Macam aku jugak. Hehe.

       Welcome home, baby!

Thursday, December 27, 2012

IT IS ABOUT TO BEGIN YA AA AAW YA AA AAW

27 December 2012, Mesyuarat Guru Kali Pertama yang membawa maksud sekolah da nak dibuka. Sekolah da nak dibuka. Sekolah da nak dibuka. Sekolah da nak dibuka. Meeting dari pukul 830 pagi sampai 230 petang. Apa rahsia aku mampu menahan mata?? Rahsianya adalah rahsia. Wawawa!! Tapi sesungguhnya aku bersyukur yang teramat sangat sebab bila aku dok belek-belek facebook, status-status yang di update, ramai lagi yang lebih malang dari aku. Contohnya..



hahaha!! Cikgu Disiplin haprak! Padan muka kau! And, no. It is not a karma. Trust me. Ko memang layak. *kot*  Hahaha!! 




Ok la tu, at least sehari. Sekolah aku dua hari. Tapi, better dua hari daripada kena duduk keras dalam meeting room sampai petang, kan? hehe


Tu baru dua orang. Ada jugak yang tiba-tiba rasa cikgu bukan profesion yang ditakdirkan pun ada jugak. Hahaha!! Semua meting punya pasal. Tapi, okayla jugak. Dalam meeting, banyak benda yang tak pernah aku tao sebelum ni masuk dalam kepala aku. Walaupun maybe dalam 10% saja. Okayla, dari tak ada langsung kan. *sedap ati sendiri

Aku tak dapat banyak sangat jawatan dalam sekolah and it is awesome, right. Ada membe-membe aku listkan jawatan-jawatan yang dipaksa rela pegang, mak aihhhhhhhh!! Terkedu aku sebentar. Sampai berbelas-belas jawatan pon hadoo! Kesian korang kan. 

Sebenarnya, yang menaip buku pengurusan, aku. So, aku sangat-sangatla berkesempatan kalau nak buang nama aku dari mana-mana jawatan. Biar pegi sekolah lenggang-lenggang kangkung kangkung di tepi jalan saja. Biar cikgu-cikgu lama yang lagi berpengetahuan lagi berpengalaman buat semua kerja. Tapi, takkanla hati aku sebusuk tu kan. Aku pun warasla jugak. Takla bangang sangat pun.

Lagipun bagi aku, tak kisah la jawatan apa pun. At least boleh aku belajar something. *realized this after 24 years of living* Aku tak mintak, aku tak menolak. Hadap sajork bak kata Mami Gajah. Bukan masalah besar pun. Banyak lagi kecelakaaan-kecelakaan yang aku kena hadap selain pikiaukan hal remeh-temeh biskut kering ni.

Ni ha jawatan-jawatan aku, ecewahh...

1. Guru Perpustakaan
2. Guru Pembimbing Rakan Sebaya
3. Guru SPBT
4. Guru Rumah Merah *dem dem dem*
5. Setiausaha Koperasi

Hahaha!! Mesti bertan-tan makian dan cercaan. Bukan masalah besar konon kau Juni. Cakap senangla, ciput je jawatan kau!! Well, masing-masing dengan rezeki masing-masing kan. Hehe.

Ok, kurangkan merapu, tingkatkan makan ikan kerapu untuk sumber protein. Lagi 4 hari sekolah da nak bukak. Semoga hati aku terus ditetapkan untuk berkhidmat dengan ikhlas ya aa aaww ya aa aaww. Semoga kita semua pun dapat rezeki yang diberkati.

TESL Cohort 5 IPTI/UPM, semoga kita sentiasa berjaya. Aminn..

P/s : Ayah kepada one of my bestfriend, Tasha meninggal pagi tadi. Sedekahkanla Al-Fatihah untuk arwah. Kenal ke tak, kewajipan sebagai umat Islam tu yang paling penting kan. And to Tasha, just be strong dear. That is life. Sorry i cant be there for you, tapi aku doakan dari jauh. Semoga roh bapak ko ditempatkan dengan golongan orang-orang yang beriman. Aminn.

Wednesday, December 26, 2012

OFF



Why so heartless....
Why so mean....

p/s : Sekola da nak bukak!!!! Nak ajar apa?? 

Wednesday, December 12, 2012

FAIR ENOUGH


We always hear "the rules" from the female side. Now here are the rules
from the male side. These are our rules! Please note ... these are
all numbered '1' ON PURPOSE!

1. Learn to work the toilet seat. You're a big girl. If it's up, put
it down. We need it up, you need it down. You don't hear us
complaining about you leaving it down.

1. Shopping is NOT a sport. And no, we are never going to think of
it that way.

1. Crying is blackmail.

1. Ask for what you want. Let us be clear on this one: Subtle hints
do not work! Strong hints do not work! Obvious hints do not work! Just say it!

1. Yes, and No are perfectly acceptable answers to almost every question.

1. Come to us with a problem only if you want help solving it.
That's what we do. Sympathy is what your girlfriends are for.

1. A headache that lasts for 17 months is a problem. See a doctor.

1. Anything we said 6 months ago is inadmissible in an argument.
In fact, all comments become null and void after 7 days.

1. If you won't dress like the Victoria's Secret girls, don't expect
us to act like soap opera guys.

1. If you think you're fat, you probably are. Don't ask us.

1. If something we said can be interpreted two ways, and one of the
ways makes you sad or angry, we meant the other one.

1. You can either ask us to do something or tell us how you want it
done. Not both. If you already know best how to do it, just do it yourself.

1. Whenever possible, please say whatever you have to say
during commercials.

1. Christopher Columbus did not need directions and neither do we.

1. ALL men see in only 16 colors, like Windows default settings. Peach,
for example, is a fruit, not a color. Pumpkin is also a fruit. We have
no idea what mauve is.

1. If it itches, it will be scratched. We do that.

1. If we ask what is wrong and you say "nothing," we will act
like nothing's wrong. We know you are lying, but it is just not worth
the hassle.

1. If you ask a question you don't want an answer to, expect an
answer you don't want to hear.

1. When we have to go somewhere, absolutely anything you wear is fine.
Really.

1. Don't ask us what we're thinking about unless you are prepared
to discuss such topics as baseball, the shotgun formation, or monster
trucks.

1. You have enough clothes.

1. You have too many shoes.

1. I am in shape. Round is a shape.

Friday, December 7, 2012

SEKALI KAUT

          Dah lama tak update blog aku ni. Masalah internet sebab berukband aku da diterminate gara-gara enggak ada fulus mau bayar. Memanjang kau ni tak ada duit Juni oii. Well,  normal la tu. Last update November. Itu pon sebab rumah Mr LowkeyBarney pakai unifi, so haruslah dimanfaatkan. Before that in July. When i was really deeply in stupid love. And its December already. Sepanjang aku mendiamkan diri konon-konon No Komen bajet artis, macam-macam malapetaka yang jatuh berdebuk-debuk atas kepala otak aku ni. Daripada masalah cintan cintun membawa kepada masalah kepala aku yang terlampau keras ni sampaila segala kacau bilau dalam hati dan kepala hotak. Dah macam koling dah ayat aku ni ha. 

          Bermula dengan putus chenta dengan Mr Rambo, frustnya tak terkata. Walaupun memangla pengalaman frust tu dah sebati dalam jiwa aku ( macam lawak je?? ), tapi kes ni lain macam sikit. Lain macam yang bagaimana? Aku pun tak mampu nak explain. Macam bagus je kau ni Juni. 

          Disebabkan nak melupakan kekusutan yang berselirat tu, aku carik kerja part-time. Jadi cashier comey kat kedai 24 hours. Cashier comey?? Aah, memang aku tengah puji diri sendiri. Dua bulan mengabdikan diri kat situ, macam-macam yang terjadi. Siries macam-macam. Yang seronok ada, yang tidak seronok sama sekali juga ada mencelah. Polis datang cari kat tempat kerja, keluar masuk balai, pakcik-pakcik gatai mengorat ( walaupun ada caldina tapi tetap pakcik ), kerja 19 hours non stop sebab nak lepak dengan Mr ExSupervisor bercerita pasal Mr Rambo, keluar pagi balik malam. Pendek kata, sangat macam-macam. 

          Sesungguhnya kepala aku betul-betul berselirat. Dengan masalah kerja yang belum tentu hala tuju, masalah Banduan Bangsat yang tak paham-paham bahasa, masalah kepala hotak asyik melilau-lilau teringat moment-moment indah macam pukemak, masalah orang sekeliling yang seolah-olah tidak merasakan aku pun manusia yang boleh sentap-sentap biol-biol dengan keadaan sekeliling. Ini kalau tak kuat iman ni boley jadi sewel aku camni. Masalah kemurungan atau depression atau ketidakstabilan emosi boley terjadi ni. Apakah??

          Tapi, aku tetap yakin Allah takkan menguji hambaNya melainkan mereka mampu. Ewah, bukanla nak cakap aku ni tudung sampai lutut. Tapi sekurang-kurangnya akal aku masih waras. Semuanya salah sendiri. Sendiri la tanggung kan. 

          Terima kasih kepada kawan-kawan yang selalu ada. Aku bukannya taknak berkongsi semuanya dengan korang, tapi korang masing-masing da ada komitmen. Jadi, biarlah yang single ini hidup cara single. Wahhh, hotakkauuu!! 

          Semoga aku selamat menjalani hidup.