Tuesday, September 3, 2013

KISAH KENANGAN GUA SAMI

     Dah lebih setahun aku tak pergi jalan-jalan sihatkan badan kat Gua Sami. As far as I remember, last was on June 2012. Went there just because he asked me to. Exercise la sket. Kuruskan sket badan. Itulah yang diperkatakan. Biasalah, orang kemaruk chenta time tu kan. Wadafak! Hahaha! 

     Owh, rakyat Perlis mesti familiar dengan Gua Sami tu. For people out there, Gua Sami tu macam recreation park la. Ada trek untuk joging, ada trek untuk naik atas bukit, ada playground untuk parents nak bawak anak-anak berjimba-jimba, ada benches untuk couples yang nak dating discuss about future, ada monyet kera lutong yang berkejar-kejaran curik food orang, ada nice spots especially for pengantin baru nak buat outdoor fotography ala-ala Hindustan, dan ada jugak pakcik jual air dan rojak. Dah berbelas or maybe berpuluh tahun pakcik tu bertapak kat situ.

     And, yesterday, i went there. Selepas menyedari tahap kesihatan diri yang semakin merosot. Mana taknya, bangun, pergi kerja, makan, balik, basuh baju sket-sket, tidur. Very unhealthy daily routines. Nasib baik Mr. Grasshoppa sanggup korbankan volleyball sebab nak teman gua. Kalau tak, err, kalau tak gua pergi ja sekor-sekor pon. Apadahal. Macam tak biasa.

     Tapi, bukan pasal kecergasan mahupun kesudian Mr. Grasshoppa yang aku nak highlight kat sini. Aku nak cerita pasal pakcik jual rojak tu. Bukan pasal dia nak ngorat aku ke hapa, bukan jugak pasal harga rojak naik doposen, tapi pasal...........

Ermm, aku tak tahu camna nak bina ayat untuk menerangkan apa yang aku nak ceritakan. Aku terus cerita ja la eh.

     I started to go there since i was in primary school. Tapi time tu kena pergi dengan Mr Bapak sebab jauh. Lesen belum ada. And when i got my license, bolehla pergi dengan kawan-kawan. Mula-mula pergi ramai-ramai. Ada Idah, Shahrul yang da jadi bapak orang sekarang, ada Paan yang ntah mana hilang pon aku tak tahu, kadang-kadang ada Pon.

     Seminggu, dua minggu aku balik Perlis, mesti aku pergi Gua Sami tu. Lepas tu, 4, 5 bulan or kadang-kdanag setahun dua pakcik rojak tak nampak muka aku. Balik cuti seminggu dua, aku pergi. Lepas tu hilang lagi. Tapi yang pastinya, setiap kali aku balik Perlis and pergi Gua Sami tu, mesti dengan orang yang berlainan. Imej aku pun bertukar-tukar. Dan keadaan-keadaan seperti ini berlarutan selama berbelas tahun sampailah semalam.

     Sebenarnya aku perasan ja pakcik jual rojak dengan bini dia dok usya ja aku bila tengok aku pergi dengan orang-orang yang berlainan. Tapi macam biasalah, dah nama pun Juni, sah-sahla mukanya tembok. Hmm. 

     Dan semalam, tiba-tiba aku terfikir, betullah kata pepatah, 

all along your life, people come and go. Some hurt you, some make you smile. But each one of them leaves something of theirs with us. The new lesson they teach us, the new aspects of life they show us, making us better equipped to face the world much stronger.

     And this can be applied to everyone, who left or stay with you. 



     


Monday, August 5, 2013

DRESS CODES FOR TEACHERS



     Seperti mana yang dunia ketahui, seorang guru haruslah bersikap sopan dan berpakaian sopan DI SEKOLAH. Sopan in sense of tak boleh pakai seksi-seksi, tak boleh pakai pakaian menjolok mata serta urat saraf yang lain, DI SEKOLAH. Makanya, segala ketidaksopanan seorang guru DI LUAR SEKOLAH adalah tidak wajar dipersoalkan. Boleh terima tak corak pemikiran aku yang sebegitu rupa? Kalau tak boleh, no hal. Gua tak kisah. 

     Tapi, perasan tak, cikgu-cikgu ni selalu ada trademark diorang yang tersendiri. Aku pun kurang pandai nak spesifikasikan trademark-trademark seorang cikgu. Mungkin dari cara bercakap, yang penuh dengan fakta ataupun auta yang difaktakan? Ataupun dengan cara melihat tapak tangan. Kalau tapak tangan penuh dengan kesan dakwat pen hitam merah ataupun biru, maka orang itu adalah seorang cikgu. Ataupun dengan melihat jam tangan. Kalau masa disetkan lebih cepat dari waktu sebenar, maka orang itu juga merupakan seorang cikgu. Engineer ataupun doktor tak boleh set jam cepat-cepat. Perlu tepat, punctual. Kalau tak, tak boleh jadi engineer, atau doktor. Err, camtukah?? 

     Sebenarnya, tengah bengang. Disebabkan blazer, tak layak jadi cikgu. Siapa yang pakai blazer fancy-fancy, funky-funky tak layak jadi cikgu. WTF! Itu pun nasib baik pakai baju pergi sekolah, kalau bogel? Err..

     Attire does not define the qualification. Betulla tu kan. According to wikipedia, a teacher is a person who provides education for pupils/students. Maksudnya, kerja cikgu cuma mengajar. Teaching. Memberi ilmu. Bukan menjadi model pakaian muslimah untuk tatapan students. Betullah, perlu jadi role model in every aspect, tapi, tak perlulah menidakkan kelayakan hanya disebabkan sehelai blazer. Rilekla, gua from 80's kot. Lainlah kalau kau pergi sekolah pakai blazer bulu-bulu ayam ke, blazer yang megehlip-meghelap macam M. Daud Kilau ke, lainlah cerita dia. 

     Kesimpulannya, untuk menjadi seorang cikgu, anda perlu menjadi seperti seorang ustazah yang memaksa cikgu-cikgu lain dan students untuk menderma ke tabung surau sekolah supaya segala program yang dah direncanakan dalam paper work beliau berjalan lancar. Atau pun, perlu pandai membawa diri dalam sesi umpat-mengumpat di kantin sekolah. Perlu juga bijak dalam mengeluh dan komplen semua orang setiap masa. Dan perlu pandai berkata-kata supaya setiap kali nak busybody hal orang, setiap perkataan yang diutarakan akan kelihatan logik dan mudah diterima. 




Sunday, July 7, 2013

POSTER, BATIK DAN KARAOKE

Kerjaya sebagai seorang guru atau cikgu atau lebih tepat lagi pendidik ni, bukan setakat masuk kelas potpetpotpet sejam dua, lepas tu blah keluar pergi minum teh tarik kat kantin ja. Its more than that. Much much more. Tak percaya tanya aku.

Salah satu pekerjaan lain yang selalu cikgu-cikgi ni kena buat adalah menjadi driver. Lagi-lagi bila sekolah terbabit adalah sebuah sekolah baru yang belum mampu beli van, mahu pun sebuah bas. Jadi, cikgulah yang kena kena bertukar menjadi driver, ataupun secara ringkasnya, pemandu. Sampaikan aku pernah terfikir, tak payahlah beli kereta baru, baik aku beli bas. Senang dan mudah nak mengangkut ke sana-sini. Tapi, itu semua mustahil.

Tapi, selalunya aku memang akan offer diri aku sendiri kalau ada event, competition or any tournaments yang memerlukan students dibawa keluar. Bukan apa, boleh breakfast roti canai, tak pun nasi lemak. Nak harapkan pakcik kantin, segala jenis pucuk daun dia masak. Orang-orang veteran bolehlah nak telan semua tu. Tapi aku, memang taklah aku nak makan gulai batang pisang ataupun peria goreng telur yang dibanggak-banggakan sangat tu. 




Lagi satu, kalau agak-agak event tu membosankan, aku punya kuasa untuk ajak students blah dan kemudian pergi berjimba-jimba. Seronok bukan?

Jadi, pada 25 June yang lalu, aku dengan penuh dedikasinya mengofferkan diri untuk bawak empat orang students pergi Pertandingan Melukis Poster sempena Pesta Buku Perlis 2013. Tak lain tak bukan adalah sebab-sebab yang dah aku nyatakan kat atas tu. Pukul 9 start, 8.30 Ticer Comey ni da tercangak kat kedai mamak depan hospital. Pekena nasi lemak sama roti canai dulu sedas, barula terhegeh-hegeh pergi stadium


Getting ready nak melukis poster. Punyala bawak buncho segala bagai budak-budak ni, last-last  kaler pensel tu jugak yang jadi bahan utama.

Masing-masing penuh komited ala-ala Leonardo Da Vinci nak lukis Monalisa pakai eyeshadow.
Sementara aku tunggu budak-budak ni siapkan lukisan diorang, aku merayau-rayau sekitar tempat pertandingan. Nak tengok ada lagi tak students sekolah lain yang sama level dengan my students. Mestilah ada. Tapi aku macam tak larat pulak nak snap gambar-gambar lukisan yang setaraf, sebab banyak sangat. So, decided to capture lukisan yang really caught my eyes. 


Lukisan kat gambar tengah yang bunga besar gabak tu was the winner for batik painting. Aku bukan orang seni, so I didn't know the art that the painting had sampai boleh menang. Aku rasa aku pon boleh kot setakat lukis camtu. Err... 

Another batiks.
Sebelum lagi banyak aku terpuji batik-batik lain, better aku tunjukkan hasil seni bertaraf Beseri dulu.


Taraa!! Err, aku sebenarnya nak tanya students aku, malu tak bila ada primary school kids yang datang tengok-tengok lukisan ni? Tapi bila memikirkan yang aku pun akan rasa malu kalau budak-budak tengok aku melukis, aku pendamkan saja soalan aku tu. @_@
Bila dah habis event, jam aku baru tersengeh-sengeh kat pukul 12. "Jom melalak?" aku memberi cadangan berbaur arahan kepada students. Oyeahh!!

BATU SOMBAN DAN VIDEO LUCAH.

Di keheningan petang sambil burung-burung berkicauan, itik-itik mengitik *aku tak reti nak mengeja bunyi itik*, kipas berpusing rancak, aku dengan berat hatinya on laptop sambil mengomel-ngomel layan frust sebab tak boleh pergi tengok White House Down. Ingatkan bila dengan paksa rela hatinya teman Mr. Grasshoppa tengok katun Despicable Me yang bodoh-bodoh alang tu, beliau akan membalas budi aku dengan bawak aku tengok White House Down plak. Tapi, hampeh. Atau bahasa yang budak-budak Siam sekolah aku selalu guna, HAMSAP!! HAMSAP U!! Next time, don't you ever ask me to watch cartoon, sebab i was like, "apahal minachi sebelah aku ni mengekek-ngekek gelak tak hengat donia bila Gru jadi pari-pari? Tak lawak langsung kot" sambil jeling minachi sebelah, pastu juihkan bibir aku kat Mr Grasshoppa, sebab beliau pon macam agak retard gelak-gelak. 

Owh, sedar tak sekarang da July? 30 June 2013 itu hari, aku dengan tak berapa sedar dirinya terbaca status Fb my fren, stating that July was coming. And seperti biasa, aku dengan kelampianku macam, "Eh, dah July?" ataupun senang cerita, "Eh, aku dah bertambah tua? camna ni, kawen pon blom ni, ahahaha" Pusing kiri, tengok baju kurung bergantungan. Tengok depan, perghh, eyeshadow, bb cream, eyeliner, lipsticks, perfume. Eh, sejak bila Junilaila seperti itu????

Well, people change. @_@

Ok. cukup intro merapu. Aku sebenarnya nak cerita pasal sesuatu yang tiba-tiba mengamit memori silam. Ayat kena ala-ala klasik sikit sebab nak cerita pasal permainan klasik.  Sebelum tu, meh kita tengok clues sket.





Ni lah dia permainan tu. Kalau kat tempat aku, kami panggil Batu Selambut. Sebenarnya, batu sambut, tapi maybe orang-orang zaman dulu ni negeri Perlis ni macam suka sangat nak menokok-tambah, so jadila batu Selambut. Ataupun mungkin ada yang tersasul salah sebut, lepas tu jadi bahan ejek-mengejek, pastu terus kekal begitu. Kalau kat tempat lain, orang panggil Batu Seremban. Bukan orang Seremban ja yang panggil camtu, orang Key Eyll, orang Johor mahupun Kelantan Terengganu pun aku rasa begitu. Eh, ada jugak yang panggil Batu Tujuh. Kenapa tujuh? Sebab mungkin siapa yang xcukup tujuh bijik batu diharamkan bermain, kot.

Al-kisahnya, subjek Pendidikan Jasmani & Kesihatan Tingkatan 1. Badan Ticer Juni lemau semacam. Nak cakap puasa, macam tak logik. Tapi, perasaan lemau tu begitu rancak menyelubungi jiwa raga aku. So, hampa mainla pa benda hampa nak main. Kalau dah namanya budak-budak, macam-macamla idea dalam kepala hotak diorang neh. Ntah macam mana idea nak maen batu selambut ni keluar, aku pun tak tahu. Dipendekkan cerita *sebenarnya malas nak menaip panjang-panjang*, aku pon join la budak-budak ni maen.

Meh kita tengok aksi-aksi budak-budak ni maen. Eksyen gila dengan aku sebab diorang lagi terer. Diorang tak tau aku dulu jagoan batu selambut Mata Ayer. Cuma sebab dah lebih kurang 11 tahun aku meninggalkan arena batu selambut, tu pasal sedikit kekok. Cuba bagi aku masa practice balek skill, konfom melangut ja diorang tengok aku main. Err....








Seterusnya, muka-muka tak bole blah budak-budak ni. Taola terer pon kan...=D



Ok, tak bole gelak banyak sangat, nanti ilmu lari keluar. Hahahaha!! Sumpah lawak kot muka masing-masing. Ternganga-nganga kot nak sambut batu.

Bila tengok budak-budak ni maen, teringatla zaman-zaman hingus meleleh-leleh di celahan bibir dulu. Kalau kat sekolah rendah aku dulu, time kitorang darjah 1, masing-masing macam cilakak susun-susun meja lepas tu main teng-teng. Ada ke yang tak tahu teng-teng tu jadah hape? Budak-budak bandar yang umur baru 2 tahun tapi dah pakai spek mata 4 inci tu mungkin tak tau la, sebab 24 jam mengadap ipad laptop segala bagai kan. Tapi budak-budak kampung mungkin tau, walaupun tak semua. Jap aku tunjuk..



Inilah dia teng-teng. Aku tak ingat nama asli yang rakyat Perlis pakai untuk permainan ni. Bukan lupa daratan, maklumlah, dah semakin dewasa. Ingatan pun macam agak pudar-pudar gitew. Kitorang dulu lagi expert. Tak mainlah lukis atas tar pakai kapur tulis, kitorang buat petak-petak tu pakai meja kot. Sebab Cegu Norehan cuti bersalin. Apa lagi, memang berdaulat la budak-budak. Macam mana nak main benda ni? Pegila google sendiri. Tak koser aku nak ngajo.

Ada lagi permainan-permainan tradisional lain. Perangkap tikus, zero point, rebut tiang, macam-macamlah. Bila sampai musim satu-satu game tu, semua orang memang komited gila. Contoh bila musim main zero point, berkilo-kilo getah beli sebab nak buat tali zeropoint tu.  Tak cukup kaler oren, ada gak yang mempelbagaikan warna tali getah masing-masing. Tak hebat buat somersault  xpa, janji tali getah I gorgeous okay.



Banyak lagi yang menjadi satu kerugian kepada budak-budak alaf baru ni. Teknologi yang ada walaupun banyak mendatangkan manfaat, tapi kalau setakat guna sebab nak online chatting, cari awek pakwe adik abang kakak mak bapak atuk nenek angkat ja, tak guna jugak. Kalau dari celik mata sampai tutup mata, kerjanya mengadap laptop, games, memang tak ada langsung keseronokan hidup. Samalah macam kalau hidup asyik nak mengadap buku, sekali pun tak pernah cuba nak lompat pagar sekolah, memang tak menariklah jalan hidup. Oppss.

So, dalam kita menikmati segala kesenangan arus kemodenan ni, janganlah lupa ajar anak-anak main perangkap tikus. Explain dekat diorang, permainan perangkap tikus tu bukan digunakan untuk menangkap tikus, tapi ia adalah salah satu cara kita menghargai segala-galanya. Ewahh..

Monday, June 3, 2013

3/6/2012 vs 3/6/2013

Nothing more, just wanna wish you Happy Birthday.
May your dreams come true.
May your life will be blessed.
May you have a happier life.
It has been a year since we celebrated this day at my place.
How time flies.
And I know I will never get even one more chance to feel the moment, again.

Congratulations and good luck in whatever you are doing.

HAPPY BIRTHDAY, MR. KATANG!

Sunday, May 19, 2013

HADIAH HARI GURU DAN ITIK KACA

16 Mei 2013 - Hari Guru, celebrated it for the second time. Bolehla, macam seronok jugakla Hari Guru SMKB tu. Students pon ciput, cikgu-cikgunya lagi super ciput sedut.

Ada perarakkan cikgu-cikgu masuk dewan sambil students lempang-lempang kompang. Ntah betul ntah x pitching kompang derang tu. 


Lepas tu prefects line up bagi souvenirs. Bersalam-salaman macam Raja Puan Muda. Gitew.


Lepas tu, as usual lah, ucapan-ucapan, pantun-pantun, nyanyi-nyanyi. And of course the best part is nyanyi lagu Kami Guru Malaysia. Wtf.


Lepas tu melantak. Nasi ayam makcik kantin. Reti pulak makcik tu masak nasi ayam. Selalu jamu nasi tomato, nasi tomato, nasi tomato. Nasib baik nasi ayam beginner makcik kantin lazat. 


Owh, awal-awal pagi aku sampai sekolah, tengok atas meja da ada tiga ketul hadiah. Nasib baik senyum sorang-sorang cikgu-cikgu lain xnampak. 


"Sonokla tu Juni tu pagi-pagi da ada hadiah atas meja" 


Situasi yang normal. Pedulikan.


One of the hadiah was from my Form 1 student. Azim. The day before aku marah dia sebab tergelak-gelak macam betina sundal. Jem betul aku. 


Lepas makan nasi ayam makcik kantin, ada sukaneka pulok. Boling buah nyoq, basikal lambat, belon air, satu lagi aku tak ingat sebab sebok tengok students prepare untuk band. 



MC itu hari. Firdaus ke Fikri ntah. Budak ni ada twin kat sekola. And yes, aku memang lampi sebab da 5 bulan skola, still cannot differentiate which one is Firdaus, and which one is Fikri. Hensem kan? Susah budak-budak skola ni nak berpakaian selengkap sekemas dan seskema ini.



Yang macam agak menyentuh hati

Arun, antara budak Siam pencetus huru hara sekola bagi aku hadiah. 

Monlekit : Ticer, ni Arun nak bagi Ticer hadiah. ( pelat Siam sambil tarik-tarik baju Arun )

Arun pulak malu-malu kucing. Budak perot hijau ni reti pulak malu kan.

Bila asyik main tarik-tarik baju, aku pon malasla layan, angkat kaki blah.

Tengah jalan-jalan dengan Cegu Sakinah, Monlekit datang, kasi Cegu Sakinah hadiah. 

Cegu Sakinah : Weyh Juni, terharu gila aku si Monlekit tu bagi aku hadiah. 

Sambung balik jalan-jalan dengan Cegu Sakinah. Tiba-tiba datang lagi si budak dua ekor tu. Monlekit ulang balik ayat yang sama sambil tarik-tarik baju si Arun.

Arun pon malu-malau keluarkan kotak kecik dari poket dia. Hulurkan kat aku. Aku pun macam nak terharu jugak. Hahaha. Tak tau nak respond cmno, aku pon gosokla kepala si budak Arun tu. 

Akibat daripada unexpected moment tu, perkataan terharu jadi topik aku dengan Cegu Sakinah. 

Aku macam nak teka-teka apa hadiah si Arun tu bagi aku. Dalam kepala hotak aku ni, ntah-ntah batu seketul. Tak sabar aku nak balik rumah bukak. Bila dah bukak, sumpah aku betul-betul terharu, xde da nak bajet-bajet terharu ke apa, memang terharu dengan serious sekali.


The most precious gift from Arun. Sob sob sob. Jahat gila otak aku ingatkan budak tu kasi aku batu seketul. Bongok Juni. Kau bongok!! 


Ticernya mestila kena over. Kalau bukan Ticer, then who else? Mana bole students overshadow Ticer kan. 



Hasil yang agak memberansangkan for the first year. Tak bagi Ticer hadiah pon xpe, janji  tolong Ticer abehkan SPM. Dapat sijil SPM, that is only my wish. Tolong jangan quit skola just because of you don't feel like reading, writing or calculating. 

Thanx everyone!! Thank you so much!!

Sunday, May 12, 2013

COMEY ATAU BODO???



Ticer Comey baik dengan si Pencuri Selipar..
Si Pencuri Selipar sahabat sejatinya Si Budak Tegar
Si Budak Tegar suruh Si Pencuri Selipar sakitkan hati Ticer Comey

Si Budak Tegar ajak Si Pencuri Selipar turun training handball tapi jangan main time tournament
Si Pencuri Selipar pon ikot
Tapi
Tengok-tengok Si Budak Tegar mungkir janji
Main jugak

Si Budak Tegar ajak Si Pencuri Selipar xpayah datang sekolah sebab ada English dua period
Si Pencuri Selipar pon xdatang
Tapi Si Budak Tegar datang pulak
Si Budak Tegar mungkir janji lagi

Bila Ticer Comey suruh Si Pencuri Selipar baca poem
Si Budak Tegar cakap jangan baca
Bagi Ticer Comey sakit ati
Si Pencuri Selipar ikut lagi cakap Si Budak Tegar
Ticer Comey cakap dalam hati
Pegi mampus sama kamu berdua

Ticer Comey kasi Si Budak Tegar balik sekolah awal
Seronok Si Budak Tegar cerita dekat Si Pencuri Selipar
Ticer Comey kasi dia balik skola awal
Si Pencuri Selipar pon nak jugak balik awal
Ticer Comey pon kasi jugak
Terus Si Budak Tegar xbertegur sapa dengan Si Pencuri Selipar

Si Budak Tegar suruh Si Pencuri Selipar sakitkan hati Ticer Comey
Si Pencuri Selipar pun ikot jugak
Selalu Si Budak Tegar suruh Si Pencuri Selipar sakitkan hati Ticer Comey
Si Pencuri Selipar pon ikot lagi
Nasib baik Ticer Comey malas amik peduli
Pegi mampus

Tapi
Bila Ticer Comey xpedulikan Si Pencuri Selipar
Si Budak Tegar baik-baik dengan Ticer Comey
Suruh Ticer Comey wat training hari-hari
Pegi game tumpang Ticer Comey
Si Pencuri Selipar dibiarkan terus menerus menyakitkan hati Ticer Comey
Ticer Comey pon terus menerus buat bodo
Sebab itu memang kepakaran Ticer Comey

Sampai suatu hari
Si Pencuri Selipar tersedar diri
Lalu memohon maaf kepada Ticer Comey
Dan menceritakan semuanya kepada Ticer Comey

Si Pencuri Selipar cakap
Si Budak Tegar tikam dia dari belakang
Si Budak Tegar jeles kot
Ticer Comey baik dengan Si Pencuri Selipar

Hmmm...
Lepas ni Ticer Comey tikam dua-dua ekor.

Wednesday, May 8, 2013

ENOUGH, WILL YOU?


Sometimes, we think that we are right, always right. 

Never done anything wrong.

And yet

Others don't think so.

Because they always think that they are not wrong either.

Stupid.

You have them to comfort your despair

And why bother to ache me over, and over again?

Older people,

Why so pathetic?





Monday, May 6, 2013

APA NAK JADI, APA NAK JADI, SAMPAI SEKARANG MERAPU LAGI

25 MAY 2013 
PAPA'S WEDDING (PAHANG)
ATA'S WEDDING (NOGORI SOMBILAN)
SYIEDA'S WEDDING (KELATE)
ACHU'S (KAKYA) WEDDING (KELATE)
PAH'S WEDDING (PERLIS)

26 MAY  2013
MIDAH'S WEDDING (JOHOR)
QELI'S WEDDING (KELATE)
ILI'S WEDDING (PERLIS)
HANAN'S WEDDING (TERENGGANU)

27 MAY 2013
SHUD'S ENGAGEMENT (KEDAH)

1 JUNE 2013
AD'S WEDDING (MELAKA)
SHAK'S WEDDING (KELATE)
QILA n APAD'S WEDDING (JOHOR)
ALIP'S WEDDING (KEDAH)
AMA'S WEDDING (TERENGGANU)
HUSNA'S WEDDING (NOGORI SOMBILAN)

3 JUNE 2013
ASIP'S WEDDING (TERENGGANU)
ANDAK PIJE'S WEDDING (KELATE)
ABANG MUS' WEDDING (KELATE)

Aku da abeh idea camno nak plan break aku nanti. Mohon seribu ampun kalau aku tak sempat nak menonjolkan wajah di majlis kalian. Aku hanya manusia biasa. Walaupun dolu-dolu aku pernah bertekad nak pegi ambik berkat di semua majlis yang menjemput aku, tapi ternyata aku hanya berangan-angan minah jenin sajo. Mana yang sempat inshaallah aku cuba (bajet VIP) ^_^

Semoga kalian berbahagia bersama-sama sampai ke mati. Jangan lupa tolong doakan aku jugak ye. Huahuahua!! Taknak tlong doakan jodoh aku pon xpo, tolong doakan aku cepat kaya. =D

Selamat Pengantin Baru semonyeee........

Saturday, May 4, 2013

THEY ALWAYS MAKE ME THINK TWICE

Keta ticer tayarnya pancit di tengah panas buta membahang. Bersungguh-sungguh mereka ini menolong menukar tayarnya Ticer. Tanpa alatan yang cukup. So, theres no doubt that you guys can live your life walaupong dibuang jauh di ceruk-ceruk dunia. Go Semadong!! =D

Lepas tayar pancit kembali normal, Ticernya pulak yang pancit payong derang karoke.  Spesel thanx to Naiman, Badruz, Boboy and Awa. Not to forget Aini yang tengok potpetpotpet sajo.
Some of them are really make me to stay. But i just cant stop hoping that they will send me away. Far far far away....

Tuesday, April 23, 2013

HIKMAT PEMISAH BADAN@BAYANG


25 MAY 2013 - PAPA'S WEDDING (PAHANG)


26 MAY 2013 - MIDAH'S WEDDING  (JOHOR)
26 MAY - HANAN'S WEDDING  (TERENGGANU)
26 MAY 2013 - QELI'S WEDDING (KELANTAN)


27 MAY 2013 - SHUD'S ENGAGEMENT (KEDAH)

29 - 31 MAY 2013 - SCHOOL TRIP TO KL (KUALA LUMPUR)

1 JUNE 2013 - AMA'S WEDDING  (TERENGGANU)


3 JUNE 2013 - ANDAK PIJE'S WEDDING  (KELANTAN)
3 JUNE 2013 - ABG MUS'S WEDDING  (KELANTAN)



25 May pegi Pahang, dari Pahang gerak ke Terengganu, da kenyang gerak ke Kelantan, pastu terus ke negeri kenangan terindah, Johor. Malam terus gerak balik Loqstaq. Da siap sarung cincin tanpa buang masa gerak balik Perlis. Rest sikijap, bawak budak-budak pegi KL. Da abeh jalan-jalan kepung-kepung budak-budak, terus ke Terengganu. Tarik nafas kejap kat sana, bergerak ke Kelantan dan bermastautin selama dua hari. 

Ini belum lagi rakan-rakan sekampung lagi. Anak-anak Perlis, boleh dak hampa jangan kawen lagi bulan 5 ngn 6 ni???

Mampu?? 


Sunday, April 7, 2013

WHO SAYS MARRIAGE STOPS OUR FRIENDSHIP?

22 Mac 2013, aku gerak dari Perlis pukul 8.30 malam. Setelah 7 tahun aku da xnaik bas menyelusuri Tasik Banding, mengharungi jalan-jalan berliku untuk ke Kelantan, akhirnya aku berpeluang sekali lagi mengimbau kenangan dan pengalaman yang sama. Sampai di Terminal Bas Kota Bharu pukul 5 pagi, kepala hotak kau terus teringat zaman-zaman bila aku terpaksa tidur di stesen bas KB tu sekor-sekor. Berbantalkan beg balik kampung, aku baring atas kerusi panjang kat situ, lena dengan nyenyaknya macam dunia itu aku yang punya. Aku cari port betul-betul depan tempat bas yang akan ke Kuala Krai park. Tepat pukul 7, bas sampai, aku pong bangun dan meneruskan perjalanan lagi dua jam untuk sampai ke Kuala Krai. Da macam golongan geladangan pon ade. 

Ok, cukup cukup sudah mengimbau kenangan. Negeri Tok Guru menerima kehadiran aku sebab one of my dearest friend were getting married. So, sesampainya aku di KB, Ned dengan Abah datang amik aku. Sampai Jeram Perdah, tidur kejap, pastu bangun sebab ada Majlis Khatam Al-Quran. Pastu aku pong bajet-bajet muslimah tudung sampai lutu nak join jugak.  Tengok Ned pakai jubah, aku pon sebok nak pakai jubah. Mencanak-canak Anis tolong aku carikan jubah. Gedik betul. Pastu tudung pon sebat yang orang jugak.

Tiba-tiba aku jadi keras bila duduk dalam majlis tu. Yang ada semua makcik-makcik. Nasib baik Anis join aku sekali. Ned dengan Deqya jadi batu sebab masing-masing bercuti bulanan. Segan silu tersipu-sipu guwe sebab all the makciks baca Quran dengan sangat sedap dan enak sekali. Dah la lama beno duduk bersila. Kaki kebas lu jangan cakapla. Aku da asa macam nk bangun stretching2 dekat situ. Lenguh yang amat! 

But, that was a very precious moment sebab aku memang tak pernah, never never ever merelakan diri join majlis khatam Quran seumur hidup aku. part baca Quran aku memang tak ada masalah, walopong Ned dok bising bebel-bebel suruh kuatkan volume, tapi bab kena duduk bersimpuh laksana gadis desa yang ayu tu la yang paling macam, aduhhh...bila nak abeh niiii...penantian itu satu penyiksaan. *tibe-tibe..



23 Mac 2013, Nadiazul Fareha selamat menjadi seorang bini kepada Mohd Salmizi. Mekap by aku and Nani yang langsung tak bertauliah. But, seriously u look good Ned, Thanx to me and Nani. Walopong dua tiga kali tonyoh padam tonyoh padam muko mung, the result was like a professional, kan? 

Walaupun terpaksa dua kali akad, semua itu tidak penting. *gaya tengah bermanifesto. Yang penting da sah jadik laki bini. Pegilah beromen di tnegah-tengah bandaraya KB, Tok Guru takkan marah punya. Huahuahua!!

Best moment ever, walaupun koya malu-malu kucing.



It is not matter of being somebody's wife or not, it is a matter of how we value the relationship. May God bless ur marriage and our friendship. All the bittersweet that we've done are those that strengthen our love. I love u all, with all my heart. NADIAZUL FAREHA, NADIA HIDAYAH and NUR HANANI. 


KEJOHANAN BOLA JARING MSSPs U-15 (DUA)

14 MARCH 2013


Naiman, tiba-tiba menjadi penyokong setia.


Time game baru sebok nak bukak subang bagai. Lain kali tindik sekali ngan idong bibir lidah suma. 

"Teacher, nak main bukak tudung bole?"
"Nak main xnak pakai pape pong aku xkesah, janji korang tangkap bola. Bukan cium rumput"
Tipis sangattttttt kalahnye. Adoiyaiii...

Bila da abeh game, bermulalah sesi photoshoot. 


Cekgu ngan students same je poyonye.

Masing-masing datang support buah hati masing-masing.

Pakdin belengaih.

Badruz KP = kedarah puji. Bukan aku yang cakap, membe2 die sendiri yang cakap. Xkesahla, janji die sanggup berpanas tolong aku tengah-tengah padang.

And their friendship remind me of ours.




Tak tahu apa yang sedang berlaku. Sekali aku sepak muka budak ni, bersepai segala-galanya. Ciwat, my f4 student.