Sunday, May 19, 2013

HADIAH HARI GURU DAN ITIK KACA

16 Mei 2013 - Hari Guru, celebrated it for the second time. Bolehla, macam seronok jugakla Hari Guru SMKB tu. Students pon ciput, cikgu-cikgunya lagi super ciput sedut.

Ada perarakkan cikgu-cikgu masuk dewan sambil students lempang-lempang kompang. Ntah betul ntah x pitching kompang derang tu. 


Lepas tu prefects line up bagi souvenirs. Bersalam-salaman macam Raja Puan Muda. Gitew.


Lepas tu, as usual lah, ucapan-ucapan, pantun-pantun, nyanyi-nyanyi. And of course the best part is nyanyi lagu Kami Guru Malaysia. Wtf.


Lepas tu melantak. Nasi ayam makcik kantin. Reti pulak makcik tu masak nasi ayam. Selalu jamu nasi tomato, nasi tomato, nasi tomato. Nasib baik nasi ayam beginner makcik kantin lazat. 


Owh, awal-awal pagi aku sampai sekolah, tengok atas meja da ada tiga ketul hadiah. Nasib baik senyum sorang-sorang cikgu-cikgu lain xnampak. 


"Sonokla tu Juni tu pagi-pagi da ada hadiah atas meja" 


Situasi yang normal. Pedulikan.


One of the hadiah was from my Form 1 student. Azim. The day before aku marah dia sebab tergelak-gelak macam betina sundal. Jem betul aku. 


Lepas makan nasi ayam makcik kantin, ada sukaneka pulok. Boling buah nyoq, basikal lambat, belon air, satu lagi aku tak ingat sebab sebok tengok students prepare untuk band. 



MC itu hari. Firdaus ke Fikri ntah. Budak ni ada twin kat sekola. And yes, aku memang lampi sebab da 5 bulan skola, still cannot differentiate which one is Firdaus, and which one is Fikri. Hensem kan? Susah budak-budak skola ni nak berpakaian selengkap sekemas dan seskema ini.



Yang macam agak menyentuh hati

Arun, antara budak Siam pencetus huru hara sekola bagi aku hadiah. 

Monlekit : Ticer, ni Arun nak bagi Ticer hadiah. ( pelat Siam sambil tarik-tarik baju Arun )

Arun pulak malu-malu kucing. Budak perot hijau ni reti pulak malu kan.

Bila asyik main tarik-tarik baju, aku pon malasla layan, angkat kaki blah.

Tengah jalan-jalan dengan Cegu Sakinah, Monlekit datang, kasi Cegu Sakinah hadiah. 

Cegu Sakinah : Weyh Juni, terharu gila aku si Monlekit tu bagi aku hadiah. 

Sambung balik jalan-jalan dengan Cegu Sakinah. Tiba-tiba datang lagi si budak dua ekor tu. Monlekit ulang balik ayat yang sama sambil tarik-tarik baju si Arun.

Arun pon malu-malau keluarkan kotak kecik dari poket dia. Hulurkan kat aku. Aku pun macam nak terharu jugak. Hahaha. Tak tau nak respond cmno, aku pon gosokla kepala si budak Arun tu. 

Akibat daripada unexpected moment tu, perkataan terharu jadi topik aku dengan Cegu Sakinah. 

Aku macam nak teka-teka apa hadiah si Arun tu bagi aku. Dalam kepala hotak aku ni, ntah-ntah batu seketul. Tak sabar aku nak balik rumah bukak. Bila dah bukak, sumpah aku betul-betul terharu, xde da nak bajet-bajet terharu ke apa, memang terharu dengan serious sekali.


The most precious gift from Arun. Sob sob sob. Jahat gila otak aku ingatkan budak tu kasi aku batu seketul. Bongok Juni. Kau bongok!! 


Ticernya mestila kena over. Kalau bukan Ticer, then who else? Mana bole students overshadow Ticer kan. 



Hasil yang agak memberansangkan for the first year. Tak bagi Ticer hadiah pon xpe, janji  tolong Ticer abehkan SPM. Dapat sijil SPM, that is only my wish. Tolong jangan quit skola just because of you don't feel like reading, writing or calculating. 

Thanx everyone!! Thank you so much!!

Sunday, May 12, 2013

COMEY ATAU BODO???



Ticer Comey baik dengan si Pencuri Selipar..
Si Pencuri Selipar sahabat sejatinya Si Budak Tegar
Si Budak Tegar suruh Si Pencuri Selipar sakitkan hati Ticer Comey

Si Budak Tegar ajak Si Pencuri Selipar turun training handball tapi jangan main time tournament
Si Pencuri Selipar pon ikot
Tapi
Tengok-tengok Si Budak Tegar mungkir janji
Main jugak

Si Budak Tegar ajak Si Pencuri Selipar xpayah datang sekolah sebab ada English dua period
Si Pencuri Selipar pon xdatang
Tapi Si Budak Tegar datang pulak
Si Budak Tegar mungkir janji lagi

Bila Ticer Comey suruh Si Pencuri Selipar baca poem
Si Budak Tegar cakap jangan baca
Bagi Ticer Comey sakit ati
Si Pencuri Selipar ikut lagi cakap Si Budak Tegar
Ticer Comey cakap dalam hati
Pegi mampus sama kamu berdua

Ticer Comey kasi Si Budak Tegar balik sekolah awal
Seronok Si Budak Tegar cerita dekat Si Pencuri Selipar
Ticer Comey kasi dia balik skola awal
Si Pencuri Selipar pon nak jugak balik awal
Ticer Comey pon kasi jugak
Terus Si Budak Tegar xbertegur sapa dengan Si Pencuri Selipar

Si Budak Tegar suruh Si Pencuri Selipar sakitkan hati Ticer Comey
Si Pencuri Selipar pun ikot jugak
Selalu Si Budak Tegar suruh Si Pencuri Selipar sakitkan hati Ticer Comey
Si Pencuri Selipar pon ikot lagi
Nasib baik Ticer Comey malas amik peduli
Pegi mampus

Tapi
Bila Ticer Comey xpedulikan Si Pencuri Selipar
Si Budak Tegar baik-baik dengan Ticer Comey
Suruh Ticer Comey wat training hari-hari
Pegi game tumpang Ticer Comey
Si Pencuri Selipar dibiarkan terus menerus menyakitkan hati Ticer Comey
Ticer Comey pon terus menerus buat bodo
Sebab itu memang kepakaran Ticer Comey

Sampai suatu hari
Si Pencuri Selipar tersedar diri
Lalu memohon maaf kepada Ticer Comey
Dan menceritakan semuanya kepada Ticer Comey

Si Pencuri Selipar cakap
Si Budak Tegar tikam dia dari belakang
Si Budak Tegar jeles kot
Ticer Comey baik dengan Si Pencuri Selipar

Hmmm...
Lepas ni Ticer Comey tikam dua-dua ekor.

Wednesday, May 8, 2013

ENOUGH, WILL YOU?


Sometimes, we think that we are right, always right. 

Never done anything wrong.

And yet

Others don't think so.

Because they always think that they are not wrong either.

Stupid.

You have them to comfort your despair

And why bother to ache me over, and over again?

Older people,

Why so pathetic?





Monday, May 6, 2013

APA NAK JADI, APA NAK JADI, SAMPAI SEKARANG MERAPU LAGI

25 MAY 2013 
PAPA'S WEDDING (PAHANG)
ATA'S WEDDING (NOGORI SOMBILAN)
SYIEDA'S WEDDING (KELATE)
ACHU'S (KAKYA) WEDDING (KELATE)
PAH'S WEDDING (PERLIS)

26 MAY  2013
MIDAH'S WEDDING (JOHOR)
QELI'S WEDDING (KELATE)
ILI'S WEDDING (PERLIS)
HANAN'S WEDDING (TERENGGANU)

27 MAY 2013
SHUD'S ENGAGEMENT (KEDAH)

1 JUNE 2013
AD'S WEDDING (MELAKA)
SHAK'S WEDDING (KELATE)
QILA n APAD'S WEDDING (JOHOR)
ALIP'S WEDDING (KEDAH)
AMA'S WEDDING (TERENGGANU)
HUSNA'S WEDDING (NOGORI SOMBILAN)

3 JUNE 2013
ASIP'S WEDDING (TERENGGANU)
ANDAK PIJE'S WEDDING (KELATE)
ABANG MUS' WEDDING (KELATE)

Aku da abeh idea camno nak plan break aku nanti. Mohon seribu ampun kalau aku tak sempat nak menonjolkan wajah di majlis kalian. Aku hanya manusia biasa. Walaupun dolu-dolu aku pernah bertekad nak pegi ambik berkat di semua majlis yang menjemput aku, tapi ternyata aku hanya berangan-angan minah jenin sajo. Mana yang sempat inshaallah aku cuba (bajet VIP) ^_^

Semoga kalian berbahagia bersama-sama sampai ke mati. Jangan lupa tolong doakan aku jugak ye. Huahuahua!! Taknak tlong doakan jodoh aku pon xpo, tolong doakan aku cepat kaya. =D

Selamat Pengantin Baru semonyeee........

Saturday, May 4, 2013

THEY ALWAYS MAKE ME THINK TWICE

Keta ticer tayarnya pancit di tengah panas buta membahang. Bersungguh-sungguh mereka ini menolong menukar tayarnya Ticer. Tanpa alatan yang cukup. So, theres no doubt that you guys can live your life walaupong dibuang jauh di ceruk-ceruk dunia. Go Semadong!! =D

Lepas tayar pancit kembali normal, Ticernya pulak yang pancit payong derang karoke.  Spesel thanx to Naiman, Badruz, Boboy and Awa. Not to forget Aini yang tengok potpetpotpet sajo.
Some of them are really make me to stay. But i just cant stop hoping that they will send me away. Far far far away....