Tuesday, December 16, 2014

1 CM

Okay. Sampai Hospital, register semua bagai, aku pun masuk dalam ruang yang diarahkan. Sorang-sorang okay. Sorang-sorang, which is benda yang memang aku paling taknak terjadi. ALONE. Walaupun belum sakit, but I hate it to be alone, especially when I had to face the scariest moment in my life. Acaiboo dengan Mrs Mak tunggu dekat ruangan menunggu. Plus they did not allow me to bring my phone. Macam mana nak Whatsaaps dengan Acaiboo? Macam mana nak bagitau perkembangan semasa aku? Dem.

Starting part yang paling tak boleh blah. Doktor nak check berapa bukaan rahim aku. Meninggal-meninggal aku ingatkan bila kangkang, okay, fine, dah boleh nampak berapa cm dah bukak. It was not like what I have expected. Sama sekali salah. Salah! 

Yang betulnya, doctor tu seluk okay. Apa bahasa baku untuk seluk ha? 

Aku pun tak tahu. Kalau tak faham, boleh tanya kepada yang faham.

Faham tak bila kau langsung tak ready, tiba-tiba doktor memperlakukan kau sebegitu?? Hanya yang pernah rasa saja mengerti perasaan aku time tu. 

"Puan pacak kaki ye"

"Ha, pacak apa?"

"Pacak kaki. Anak first ke?"

"Ya, anak first"

Hah, dah tahu anak first, boleh tak kau bagi warning dulu kat aku before kau terjah alat sulit aku tu?? 

Bukaan baru 1 cm dan aku masih belum sakit. Then, nurse pasangkan alat untuk dengar denyutan jantung baby. Alhamdulillah baby was okay. But I was not. Because I was alone. Bored. Nak cakap dengan siapa pun tak boleh. Lepas tu buat last scan and all praises to God sebab everything was fine.

Ha, ada sorang nurse tu tanya aku.

"Ni duduk perlis, awat mai sini?"

"Dekat Kangaq husband tak bulih masuk dalam labour room"

"Huh, kalau macam tu, kat sini pun kena buat macam tu jugakla" 

Kekwat sial nurse tu.

Then, doctor yang scan aku tu cakap,

"All hospitals should have this husband friendly kind of thing. Support from husband is very important"

Aku senyum ja. Padan muka nurse tu.

Lepas tu aku kembali ke  katil. Ada jugak;a dua tiga kali aku menyusup keluar berjumpa Acaiboo dan Mrs Mak di ruang menunggu. Nak minum air la, lapar roti la. Sampai nurse terpaksa pergi panggil aku di ruangan menunggu.

Jumaat 24 October 2014
11.30 pm

Contraction mula menyerang..

Bersambung..

No comments:

Post a Comment