Monday, November 30, 2015

A MOM'S LIFE


The firs phase was...
Confinement. 90% of my life was to keep awake because your baby did not want to sleep. Or, he was not able to sleep outside the womb, which is very normal. That is a baby. There was a time when Adam did not want to let my nipple off from his mouth for TWO HOURS. Yes, DUA JAM. And guess what? I got new super power. It was the ability to change Youtube videos on my laptop using my BIG TOE, baby. Well, supermom I could say. Oh, and also bleeding nipple because I was so keen to produce more and more breastmilk. Well, it was nothing to me. Hmm..


Second phase..
Adam refused to wake up from 10pm to 6am and I had to wake up every two hours IN THE MIDDLE OF THE NIGHT or MORNING for my pumping session. And I did that while watching Youtube. I mean, what else yang aku boleh buat? Kejut Acaiboo from his deep sleep? No way, aku kan isteri mithali yang luar biasa. 

When the maternity leaves was over, after the every-two-hours-pumping session, I woke up at 4am, power pumped the milk for one hour and then took my bath, ready for work. And after that, aku akan make sure untuk susukan Adam at 6am. Direct. Because I wanted him to start his day with me. Sweet kan aku ni. OMG. When he was done, I prepared the milk and we went to rumah Maktok Lela, approximately before 7am aku dah gerak. Wow!

I WOKE UP AT 4AM, EVERYDAY.


Monday, November 16, 2015

My Breastfeeding Journey

"Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan jewajiban ayah memberikan makan dan pakaian kepada para ibu dengan cara yang makruf. Seseorang tidak dibebani melainkan menurut kadar kesanggupannya.Janganlah seorang ibu menderita kerana anaknya dan seorang ayah kerana anaknya."
(Q.S Al-Baqarah : 233)

Well, the dreams were ; to get married, to have a romantic husband, to have kids, to have our own home, to be an educated strict mom and to live happily. To be a very protective mom was not even in the list, at first.

Hati, dan seluruhnya milik Allah. 

Aku sendiri pun tak percaya mampu setegar ini.

And it has been one year. Adam membesar dengan my susu. I admit that I am very strict when it comes to his food. Even though for the first month I did give him formula milk, but thanks to #bfmembers. I have learnt a lot about breastfeed from people in that group. 

Being a breastfeed mom is not easy weyh. Seriously not easy. Bangun setiap dua jam tengah-tengah malam pump susu, bleeding nipple, backache, sleepless night and kelaparan tahap kebuluran selepas Adam dengan rakusnya menyedut susu, all those hardship are seriously hard. 

Nobody will understand it. Kecuali yang merasakannya.

You have to sacrifice a lot. Especially your own precious time. You cannot go anywhere without your baby and if you want to, you need to bring your breastpump together. Pumpla susu kau. Dalam kereta ke, surau ke, anywhere. Yang guna electric pump, carilah mana-mana port yang ada plug. So, daripada kau susah-susah carik port, baiklah kau bawak baby. Original sucker,

Lepas tu, everytime baby minum, kau akan rasa lapar. Lapar mengelupur. Breastfeed burn the calories.  Sebab tu kebuluran. Bila dah kebulur, then kau akan makan. Makan in sense of melantak. Bila kau melantak tak ingat dunia, then you gain weight. Then, YOU ARE FAT! When you are fat, you will think that you need to do some exercise, some sports. But you cannot run or catch the ball properly because your breasts are heavy. Full with milk. So, you cannot burn some fat. And you go back, eating and breastfeeding.

Selain itu, perlu juga tegar dengan cakap-cakap orang sekeliling. Honestly, aku seriously tak faham kenapa dan mengapa orang-orang lain di luar rumah aku macam tak puas hati when I said no solid food for Adam before 6th month. Nothing to do with them. Seriously nothing. Kalau kau tak setuju anak aku minum susu semata-mata pun, just shut up. Bukan anak kau pun. Seriously aku tak faham. Dah beberapa seriously dah aku ulang, menunjukkan yang aku betul-betul tak faham.

"Alah, orang dulu-dulu dua bulan pun dah suap nestum. Elok ja jadi orang. "

"Suap ja nasi time depa pi kerja. "

Like I said, if you don't agree, just shut up. Easy.

Respect. Or just don't bother. Simple.

Aku bukanlah nak menidakkan cara old parents besarkan kita, tapi I read. A lot. Bukan simply tak nak bagi Adam makan etc etc. I would never compare, and I hope they will do the same lah.

Kadang-kadang angin jugaklah bila kantoi maktoks, tokwans and all those old people suap Adam macam-macam. Habis modal pun aku print screen any info regarding babies' diet pastu send kat WhatsApp. Alhamdulillah memahami, walaupun krik krik krik. 😂😂😂
Cuma yang aku macam susah nak digest tu bila somebody outside yang menyibuk. Stay away please.

So, basically I am a happy beeastfeeding mama. Congratulations to myself for making it this far.  Even though all the hardship is not appreciated, I am still proud of myself. Never expect this happens to me, but thank you Allah for the strength.  Semoga niat aku untuk bertahan selama dua tahun setengah ini dimakbulkan.

BREASTFEEDING IS NOT ABOUT INHERITING THOSE MYTHS, BUT IT IS ALL ABOUT DIGGING THE KNOWLEDGE. PRAY AND SACRIFICE, THEN YOU WILL FIND IT SWEET. 


Sunday, April 5, 2015

NURSE TAK GUNA

Selalu kan dengar orang complaint pasal nurse. Nurse kurang ajar la, nurse tak buat kerja la, nurse itu la, nurse ini la. Well, selalunya aku malas nak ambil port benda-benda ni semua, sebab bagi aku semua jenis pekerjaaN ada yang best, ada yang tak best. Contohnya macam cikgula. Yang bukan cikgu sibuk nak jadi cikgu sebab boleh balik kerja awal. Padahal tak tahu apa SEBENARNYA kerja cikgu tu. Samala juga macam engineer. Berebut-rebut cakap cita-cita nak jadi engineer sebab bunyi macam style pastu gaji ribu riban. Betullah tu. Tapi, tau ke kerja engineer tu SEBENARNYA macam mana? (senang ambil contoh laki sendiri hahaha)

Tapi, bila kehanjengan beberapa orang nurse berlaku ke atas diriku ini, aku rasa macam nak reconsider balik pulak aku punya prinsip kat atas tu. Tapi, tak baik la kan buat macam tu. So, biarlah aku kecikkan sikit scope. NURSE WAD BERSALIN HOSPITAL SULTANAH BAHIYAH SHIFT PAGI 26 APRIL 2014 MEMANGLAH MACAM TAIK KUCING LEMBIK. Ha, nampak tak bahasa aku semakin sopan sejak jadi ibu ni??

Korang bayangkanla kan, ni bagi yang pernah bersalin la kan. Sakit kot tempat jahit tu. Dengan penat yang belum habis tu, manalah mampu nak bergerak bebas. Pleasela, SAKIT GILA kot. Nak turun katil pun payah. Dahla katil tinggi memang sangat tak convenient untuk ibu baru lepas bersalin. 

Bila aku dah balik ke ward dengan Adam yang time tu belum lagi bernama Adam, Acaiboo pun before dia tinggalkan aku malam tu, dia siap-siapkanlah barang-barang semua untuk kemudahan aku. Kerusi dia tarik letakkan sebelah katil siap dengan makanan air semua atas tu so that aku tak perlulah nak turun naik katil kalau haus or lapar. 

Esok paginya (26 April 2014), nurse datangla bilik aku, buat kerja diorang la kan. Nak kemas katil bagai semua tu. Yang paling aku berapi hangin satu badan tapi tak mampu nak buat apa-apa adalah bila nurse yang sampai 3 4 orang tu cakap,

"Ni awat yang bersepah sangat ni? Mana boleh macam ni. Kita ni kenala buat macam rumah sendiri. Mana bole buat sepah macam ni. Awat teruk sangat ni. Kemasla sikit."

Boleh? Sambil kemas bilik sambil membebel kat aku yang baru bersalin ni. KAU NAK SURUH ORANG YANG PUKI TERKOYAK KENA JAHIT NI KEMAS BILIK? Bullshit gila kot. Aku memang sangat tak boleh terima, tapi apala yang mampu aku buat. Nak cakap pun tak mampu, takkanla nak nak gaduh pulak kat situ. Sangat tak berwawasan. Aku diam jela. Aku slow-slow turun katil bila diorang nak kemas katil. Belum sempat aku berdiri pun nurse celaka tu dah tarik-tarik cadar. Sakit la babi! 

Pergh, walaupun dah 5 bulan berlalu, tapi rupa-rupanya aku masih lagi hangin. Hmm.

One more thing, diorang tak mandikan Adam okay! Adam just mandi lepas dia keluar dari perut aku ja. And lepas tu nurse2 tu langsung tak mandikan Adam walaupun aku dengar dengan telinga aku sendiri doctor suruh mandikan Adam. Siap ada darah lagi dok melekat dekat kepala Adam. Depan-depan  aku doctor tunjuk darah tu dekat nurse. DUA KALI okay doctor pesan dekat nurse. Last sampai kitorang nak discharge memang harem diorang tak mandikan Adam.

Tak tau la pulak aku kot-kot mandikan baby bukan dalam scope kerja diorang, tapi doctor da pesan kot. Kalau tak ada darah melekat ke, boleh la jugak aku consider sikit. Arghh, tensen pulak aku bila sambil menaip ni kepala aku dok terbayang-bayang scene tu. Rasa macam nak jugak aku pergi start kereta shoot ke hospital cari nurse tu then pergi lumurkan darah atas kepala diorang. Huh!

BTW, kawan-kawan yang nurse tu janganlah terasa pulak. Bukan semua macam tu. Aku dah highlightkan nurse mana yang begitu, so, no offense la eh.

Bye.

Friday, March 20, 2015

Assalammualaikum..

Akhirnya tercapai jugak impian aku nak update blog nih. Bukan main busy lagi menjadi ibu mithali sampai nak sentuh laptop melagho pun tak sempat. (Sebenarnya sebab asyik melagho dengan telefon pintar saja, sebab tu malas nak on laptop).

Okay, niat hati nak sambung cerita saat melahirkan arjuna Muhammad Adam beta. Bukan apa, mana tahu tiba-tiba nanti alzheimer attack aku ke, so baiklah aku prepare kan. 

11.30 pm contraction aku start. Aku dah resah gundah gulana kat dalam tu sengsorang. Acaiboo dengan family aku semua tengah tunggu di waiting room. 

.............................

Tengok, disebabkan dah lama berlalu, aku dah terlupa sequence cerita. Feeling dissapointed. 

Tak apalah, aku skiplah ke part yang aku ingat. Ke aku nak shortened the story? 

Memandangkan kalau nak cerita from A to Z maybe akan mengambil masa selama berbulan-bulan, so I will just cut it short la kan. 

Okay, part yang paaaaaling aku tak boleh blah was when I had to face the contraction ALONE. Hospital ni boleh tak concern sikit perasaan ibu nak bersalin? Especially for a new mom macam aku ni ha. Husband tak bole masuk dalam ward teman wife. Aku duduk dalam bilik yang jaauuhhh ter-isolate kot dengan patients lain. Terkontang-kantingla aku menahan sakit yang Tuhan saja tau. Time tu tiba-tiba mulut aku ni tak berhenti sebut Allah. Ha, baru kau tauu..

Lepas tu bila tak tahan sakit panggil nurse, nurse suruh jalan pergi kaunter. Bila dah sampai kaunter, ingatkan diorang take action, tapi dibiarnya aku duduk atas kerusi mengadap diorang borak pasal shopping online, Dengan muka sakai aku menahan sakit menangis-nangis depan diorang, diorang bole buat derk ja kan. Sampailah ada sorang nurse veteran datang bawak aku masuk dalam bilik cek bukaan bagai, then masukkan ubat. Time tu bukaan rahim aku still 1cm. Ya Tuhan..

Dua kali peristiwa paragraph atas tu jadi kat aku. Could not describe the feelings, i was just keep on saying Allah. Nurse tu cakap ubat tu boleh buat aku mengantuk so that aku takkan rasa sakit contraction tu. 

Oh, come on! It was a contraction la wei. Sakit kedua yang paling sakit after dying. Kan? Bila contraction datang in every 5 minutes, tidurlah aku selama 5 minutes. Lepas tu bangun bila contraction attacked. Then tidur lagi 5 minutes. Kalau contraction in every 3 minutes, so 3 minutes jugaklah aku tidur. 

Lenakah tidur? Mestila tak okay. Sekadar berehat sebentar dari bertarung. Itu saja.

Sampailah bila bukaan dah 4cm, diorang tolak aku masuk labour room. Tapi aku dah tak ingat pukul berapa. Yang pastinya Adam keluar menjengah dunia pada 1.48pm. 15 hours. I was fighting for almost 15 hours. Sebab tu la syurga bawah tapak kaki ibu kan. Barulah sedar diri.

Sakitnya bila Adam dah betul-betul nak keluar tu, Ya Allah. Aku tak boleh nak cerita. Sakit yang amat sangat. Nasib baik Acaiboo ada kat sebelah aku. Please husbands out there, your support is the most important when your wife is fighting with death. Perasaan sangat perlukan support tu pun aku tak mampu nak ceritakan macam mana. 

Bila dah sampai masanya, nurse datang, pacakkan kaki aku dan suruh aku get ready. Alhamdulillah, aku tak perlu nak push banyak kali. Aku tak pasti berapa kali, tapi yang aku ingat sekejap sangat aku push, Adam dah keluar dengan selamat. Time push tu aku rasa muka aku ni dah terpenyek-penyek. Rasa macam kena lari pecut 100 meter tapi tengah-tengah jalan nak give up stop lari sebab penat yang teramat sangat.

Time aku nak give up tu,aku dengar suara Acaiboo. Dia cakap, "Jangan angkat punggung sayang." Walaupun yang itu saja yang sempat aku dengar, tapi bila dengar suara dia, aku tak jadi nak give up. See? Support from husband, is that important??

Akhirnya, bila Adam keluar, bila aku dengar dia menangis, and when I hold him, all the pain was gone. Tak henti-henti aku cakap Alhamdulillah. It was so beautiful. Priceless. 

Dan aku pengsan semasa proses menjahit luka.

Bersambung sebab aku dah malas nak menaip.